Najnovije vesti

OŠTRO: Bajden Balkanu preti sankcijama, potez najviše uperen protiv Dodika
Foto: AP, profimedia

PRAVE LISTU NEPOŽELJNIH

OŠTRO: Bajden Balkanu preti sankcijama, potez najviše uperen protiv Dodika

Politika

Američki predsednik bi na listu nepoželjnih da stavi sve koji, kako kaže, štete miru i teritorijalnom integritetu država. Diplomate ocenjuju da je ovo samo nova vrsta pritisaka na region

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi s regionom zapadnog Balkana.

Inicijalna uredba je doneta 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je sinoć saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Neskriveni pritisak

Bajden je uredbom naložio sankcionisanje bilo koje osobe za koju ministarstvo finansija, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je „odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koji prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu“, prenosi Glas Amerika (VOA). Odgovornima se tako smatraju i oni koji su kršili sporazume o regionalnoj bezbednosti i miru, što uključuje Prespanski sporazum, Ohridski okvirni sporazum, ali i Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum.

Bivši ambasador Milisav Paić smatra da je ova odluka predsednika SAD novi instrument za pritisak, pre svega na Beograd, a zatim i na Banjaluku.

- U pitanju je pojačavanje pritisaka, a u svetlu presude Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću. U pitanju je jedna šira vrsta političkog pritiska, jer SAD mogu arbitražno da odrede koje su to osobe po njihovom mišljenju odgovorne za ugrožavanje mira i stabilnosti u regionu. Svakako je u pitanju jedna politička geostrateška optika, jer svi oni koji čine nešto protiv interesa SAD, odnosno ne slušaju ih, mogu da budu prozvani kao lica koja ne poštuju Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum - kaže Paić za Kurir i dodaje:

Nejednaki aršini

- Istovremeno, da se SAD drže Rezolucije 1244, nikada ne bi dale podršku jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Sve u svemu, pretpostavljam da je ovo najviše usmereno protiv Milorada Dodika, posebno imajući u vidu njegova istupanja u vezi sa imenovanjem novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

Marko Ðurić

Analiziraćemo uredbu

l Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić najavio je da će Srbija pažljivo analizirati sadržaj Bajdenove uredbe, te pratiti njenu primenu i moguće posledice po region i građane i u odnosu na to meriti svoje reakcije.

- Ako je suditi po pominjanju poštovanja Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma u „osveženoj“ uredbi o sankcijama, lično želim da verujem da su autori zapravo imali u vidu one koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske i prekrajanje granica u kojima je Srbija priznata kao članica UN, uključujući KiM - dakle pojedine separatiste na KiM i unitariste u BiH - rekao je Ðurić.

Marko Đurić
foto: Zorana Jevtić

Ivana Žigić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track