IVICA DAČIĆ OPASAO SKUPŠTINU: Makedonci nam vratili deo ograde iz 1936. godine FOTO
Foto: Ana Paunković, Nikola Anđić

kao nekad

IVICA DAČIĆ OPASAO SKUPŠTINU: Makedonci nam vratili deo ograde iz 1936. godine FOTO

Politika -

Deo nekadašnje skupštinske ograde koja je bila ispred parlamenta od 1936. do 1956. godine, danas je svečano, posle 65 godina, vraćen Narodnoj skupštini, a reč je o sačuvanom fragmentu koji je ukrašavao vilu "Biljana" na Ohridu u kojoj je povremeno boravio Josip Broz Tito.

Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski i delegacija Severne Makedonije, kako je Kurir nedavno najavio, svečano su predali ogradu predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, koji je poručio da je to prijateljski gest koji pokazuje da su dva suseda razvila iskrene odnose.

Ivica Dačić
foto: Kurir
Skupština Srbije, Skupština
foto: Nikola Anđić

- Ovo je mali korak i u poslednje vreme imali smo niz koraka koje čine jedne kockice u mozaiku koji pokazuju kakvi bi naši odnosi trebalo da budu, a to su bratski, prijateljski i želim da tako i ostane - rekao je Dačić. On je naveo da je posle 5. oktobra bila neophodna rekonstrukcija delova Skupštine, te da je namera da se više pažnje posveti istoriji te zgrade i obeležavanju 85 godina od početka rada. Utvrđeno je da je jedan deo originalne ograde prebačen u Beli dvor na Dedinju, drugi je na "čuvanju" u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji se, kaže Dačić, nalazi na skladištu, dok je treći, manji deo bio postavljen oko Titove vile na Ohridu.

Ograda, ukupne dužine oko 500 metara, rađena je po projektu čuvenog ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova čiji su neki od radova sadašnja zgrada vlade Srbije, zgrada Ministarstva spoljnih poslova, kao i Arhiv Srbije. Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski istakao je da je primopredaja ograde znak prijateljstva i saradnje dva naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track