Najnovije vesti

TAJNI PAPIRI BRITANSKOG MINISTARSTVA ODBRANE OTKRILI Srbi nisu počinili genocid u Srebrenici, napad isprovocirale snage Armije BiH
Foto: AP/Peter Dejong, Profimedia

objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije

TAJNI PAPIRI BRITANSKOG MINISTARSTVA ODBRANE OTKRILI Srbi nisu počinili genocid u Srebrenici, napad isprovocirale snage Armije BiH

Politika
12:09h

General Ratko Mladić, prvi predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić i još nekoliko visokih oficira Vojske RS pravosnažno su osuđeni u Haškom tribunalu kao "učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, koji su planirali i izvršili genocid nad muslimanima u Srebrenici.

Ovakvoj presudi značajan doprinos, sudeći prema javnim reakcijama nekoliko britanskih funkcionera proteklih godina, dale su upravo vlasti te države, koje poslednje dve decenije otvoreno lobiraju da se srpske vođe tokom rata devedesetih u BiH osude za genocid u varošici na istoku Bosne.

Sve bi se ovo lakonski moglo pripisati kontinuitetu politike Londona prema Srbima, od devedesetih pa naovamo, da britanska vlada, pišu beogradske Novosti, navodno nije jasno upućena u to šta se dešavalo u Srebrenici letnjih meseci 1995. Zato se, kako navode Novosti, podsećamo dokumenata britanskog Ministarstva odbrane, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji navodno govore da nije bilo nikakvog planiranog udruženog zločinačkog poduhvata, niti genocida.

Međutim, tada se oglasila britanska ambasada u Sarajevu i iznela službeni stav da je u Srebrenici ipak bilo genocida.

Ambasada Velike Britanije u BiH iznela je prošle godine službeni stav o prirodi dokumenta koji se pojavio u javnosti, kao i o službenoj poziciji koju Velika Britanija zauzima povodom događaja u Srebrenici.

- Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog delovanja, nedavno je objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Merodavne ocene o događanjima u Srebrenici i drugim mestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta.

Mediji tvrde da su ovi papiri objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije, čiji su operativci sa terena u Srebrenici tih dana slali izveštaje centrali u London, koji su sabrani na oko 200 strana te dase u njima opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici i reakcije holandskog bataljona UN nakon ulaska srpske vojske.

Mediji tvrde da se u ovim izveštajima operativaca navdodno jasno navodi da Pale, kako oni oslovljavaju vlasti RS, nisu imale nikakav plan da osvoje enklavu Srebrenica, već da je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

dokument, Srebrenica
foto: Printscreen
dokument, Srebrenica
foto: Printscreen

- Napad su isprovocirale snage Armije BiH iz Srebrenice, koje su protekla tri meseca konstantno napadale srpske položaje i trase snabdevanja, naročito južno od enklave, a zatim se sklanjale u tu zaštićenu zonu - navodi se,tvrde mediji, između ostalog u ovim spisima:

- Akciju na Srebrenicu je zbog toga pokrenuo lokalni komandir, a napad je izvršen samo sa jednom četom i četiri tenka. Potisnuli su snage Armije BiH nazad ka Srebrenici. Srbi nisu planirali ulaz u enklavu i njeno zauzimanje, već su se na to odlučili nakon što su konstatovali da je otpor Armije BiH vrlo slab. Ne mislimo da je deo plana iz Pala da se enklava pregazi.

U drugom dokumentu navodno se ističe da je tokom napada srpske vojske poginuo jedan pripadnik holandskog bataljona UN:

- Nakon što je NATO otkazao vazdušne udare na srpske položaje iz straha da bi Srbi mogli da streljaju 30 holandskih vojnika koje su uzeli za taoce, holandski kontingent se povukao u svoju bazu u Potočarima. Iz srpske komande u Han Pijesku objašnjeno je da je zarobljavanje Holanđana samovoljni lokalni akt, te da će biti oslobođeni tokom dana.

Prema tim tvrdnjama medija, britanski izveštaji iz Srebrenice navode da je general Mladić po ulasku srpskih trupa zapretio da će otvoriti vatru na holandski kamp, ako ne razoružaju ostatak vojske BiH koja se tu nalazila. S druge strane Holanđani su tvrdili da u kampu nema naoružanih pripadnika Armije BiH, već oko 3.000 civila.

- Holandski bataljon je učinio sve što je bilo moguće da pronađe tih 2.000 naoružanih pripadnika Armije BiH, ali oni su jednostavno nestali tokom noći, najverovatnije u smeru Tuzle. Bilo je tu prisutno još nešto trupa zapadno od enklave - navode britanski obaveštajci, tvrde srpski mediji.

U jednom od dokumenata se više puta izražava sumnja u vezi sa svime što se dešavalo oko Srebrenice i čuđenje zašto su snage Armije BiH pružile slab otpor.

Inače, o dokumentima britanske vlade o Srebrenici pisao je i list Politika u januaru prošle godine.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Politika)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja