BILČIK O VOJNIM VEŽBAMA NAŠE VOJSKE: Imam puno poštovanje za odluke koje Srbija donosi
Foto: Beta/Miloš Miškov

EVROINTEGRACIJE

BILČIK O VOJNIM VEŽBAMA NAŠE VOJSKE: Imam puno poštovanje za odluke koje Srbija donosi

Politika -

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da ima potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, odgovarajući na pitanje kako komentariše poruku predsednika Aleksandra Vučića da on (Bilčik) nema pravo da određuje s kim će Srbija učestvovati na vojnim vežbama.

Vučić je tu poruku poslao nakon što je Bilčik 13. juna izjavio da zajednička vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

Ja sam političar kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, kazao je Bilčik, te dodao da veruje da je važno da imaju otvoren i iskren razgovor o temama koje mogu da budu i teške ponekad.

"Dozvolite mi da kažem da imam potpuno poštovanje za odluke koje Srbija donosi, uključujući i pitanje sa kim Srbija izvodi vojne vežbe, to nije tema", kazao je Bilčik za Radio Slobodna Evropa i dodao da je njegov komentar bio o tome da treba imati u vidu kontekst i momenat u vremenu.

Podseća da se ove nedelje raspravlja o sankcijama koje će ciljati vlasti u Belorusiji "nakon državnog terorizma koji su učinili kidnapovanjem EU leta između dve EU države, Atine i Vilniusa od strane beloruskih snaga".

"Moja izjava je bila u pravcu toga da, dok imamo razgovore o važnoj međudržavnoj konferenciji koja će biti održana 22. juna, održavanje vojne vežbe u tom momentu sa ruskim i beloruskim specijalnim snagama, u Rusiji, jeste signal na koji jedan broj država članica neće gledati pozitivno", kazao je Bilčik.

Napominje da on samo pokušava da otvoreno prenese kakvo je raspoloženje u Briselu po tom pitanju.

"Moj zadatak kao izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju jeste da radim otvoreno i na konstruktivan način, na odnosima između Beograda i Brisela, između Srbije i institucija Evropske unije. Moj komentar je dat kao prijateljska poruka, koja je podvukla da je ovo važno pitanje. Nikada ne bih doveo u pitanje šta Srbija odlučuje da radi, jer je to suveren i slobodan izbor Srbije", kazao je Bilčik.

Dodao je ipak da je važno istaći da neki od tih izbora mogu da imaju posledice kad je reč o tome što on smatra, a i što srpska vlada takođe smatra strateškom odukom, a to je pridruživanje i članstvo u EU.

U tom smislu napominje da pitanje spoljne politike i njenog usklađivanja sa EU jeste nešto što zemlje članice uzimaju u obzir kada donose odluke.

"Proširenje EU i pridruživanje Uniji, na kraju krajeva, jeste u vezi sa prilagođavanjem jedne zemlje aktivnostima EU. Naravno, poznato nam je da, kada govorimo o spoljnoj i bezbednosnoj politici, prilagođavanje Srbije jeste bilo izazovan zadatak", ocenio je Bilčik.

Srbija je, primećuje, zemlja koja razvija odnose i sa drugim zemljama van EU.

"Mi takođe u EU imamo zemlje elanice koje su "(vojno) neutralne, ali nijedna zemlja elanica EU ne izvodi vojne vežbe sa Rusijom ili Belorusijom", konstatuje Bilčik i dodaje da je to oblast gde se moraju povući neke crvene linije.

Objašnjava to primerom da su odnosi između EU i Moskve na vrlo niskom nivou, a da su odnosi između Brisela i Belorusije prilieno zamrznuti, nakon onoga što u EU smatraju slueajem nameštenih izbora na kojima je Lukašenko pobedio.

"I mi ga ne smatramo legitimnim liderom Belorusije. Takav je naš politieki stav", kaže Bilčik, te dodaje da ceni što se Srbija stavu EU kad je reč o Belorusiji, jer, kako navodi, važno je da odnosi koji se razvijaju sa razlieitim zemljama budu razvijani u skladu sa nekom hijerarhijom.

Ako neka zemlja želi da se pridruži EU, to je strateški izbor, nije to neki jednokratni događaj, poručuje.

"Priključujete se klubu i u njemu želite da ostanete. Pridruživanje mora da bude praćeno jasnim i predvidivim ogranieenjima, kada govorimo o drugim delovima sveta", kaže Bilčik.

Dodaje da je to bila i ostaje tema u razgovorima sa partnerima iz Beograda prethodnih nekoliko godina, te da očekuje da će tako i ostati.

"Kao što sam rekao, Srbija je suverena, ima pravo na svoje izbore, ali ti izbori, kao i svi drugi izbori u politici, nose sa sobom posledice", upozorava izvestilac EP za Srbiju.

Kaže i da je njegova želja da ohrabri razvoj doga?aja koji mogu da pomognu Srbiji u pridruživanju EU, te da bi bio ushićen kada bi postojala trunka moguanosti da Srbija otvori klaster poglavlja za pridruživanje 22. juna.

"Želim da se postaram da se klaster poglavlja otvori kasnije tokom godine. želim i da ohrabrim prve korake u tom pravcu, koje je napravila srpska vlada, i nadam se da će u tom pravcu i nastaviti. Nadam se da au imati vremena da dođem u Beograd eim se otvori Evropski parlament, verovatno vea tokom leta, kako bih imao licem u lice razgovor sa partnerima u Srbiji", poručuje Bilčik.

Podseća na međuvladinu konferenciju 22. juna i dodaje da mu se čini da postoji stvarna spremnost da se uzme u razmatranje otvaranje klastera poglavlja, ili čak više klastera poglavlja u narednim mesecima u zavisnosti od toga kako Srbija nastavi svoj angažman i pokaže konkretne rezultate, a koji će biti ubedljivi svim institucijama, ukljueujuai i Savet EU.

"Mislim da postoji nova dinamika u procesu koja se desila tokom portugalskog predsedavanja EU, a možemo da očekujemo i više napretka, ako se nastavi rad u Srbiji, kada Slovenija bude preuzela predsedavanje", poručio je Bilčik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja