MINISTAR LONČAR: Srećom po građane Srbije od takvih poput Đilasa i Marinike više ništa ne zavisi!
Foto: Ana Paunković

JAVNO

MINISTAR LONČAR: Srećom po građane Srbije od takvih poput Đilasa i Marinike više ništa ne zavisi!

Politika -

Prethodna vlast je građanima Srbije ostavila devastirane bolnice i urušeni zdravstveni sistem, ali srećom, od takvih poput Đilasa i Marinike više nista ne zavisi, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručuje da o rezultatima borbe rukovodstva Srbije sa pandemijom korona virusa najbolje govore ocene direktora SZO za Evropu i ostalih ministara zdravlja Evrope.

Povodom kritika Stranke slobode i pravde, Lončar je rekao da, zamislimo da je kovid pandemija pogodila Srbiju u vreme "gazdovanja Dragana Đilasa i njegovih satrapa" i to da svi kovid pacijenti dolaze u bolnice u kojima je najveći uspeh kad se renovira lift, nose sa sobom posteljinu, gaze, konce, sve što je tada bilo normalno.

Tada su se, dodaje, pacijenti prevozili imaginarnim sanitetima, koji su 100 odsto avansno plaćeni, a nikada isporučeni.

Dragan Đilas
foto: Nemanja Nikolić

Zamislimo, kaže, da ih dočekuju lekari bez specijalizacija i oni koji su morali da plate zaposlenje po cenovniku, dok tadašnji ministar zdravlja ima toliko poverenje u sistem kojim rukovodi da se leči u inostranstvu.

- Zamislimo kako mašinski mozak računa procente koje će zgrnuti na nabavci vakcina i medicinske opreme bar preko šest posrednika, kao nekada kada su kupovane vakcine protiv svinjskog gripa - navodi Lončar.

Ministar kaže da sve to, nažalost, ne moramo da zamišljamo, jer su rane i sećanja na godine kada je građanima Srbije putem "20+20%" medija objašnjavano da je normalno da se tako živi, dok tajkunske imperije mogu i moraju da rastu, i dalje veoma sveže i dovoljno bolne.

To su, kaže, isti oni ljudi koji danas u krugu svojih istomišljenika, tako mnogobrojnih da ih je taman toliko da stanu u jedan gradski autobus, neka bude i zglobni, a i na tome su krali, "traže i zahtevaju" nešto.

Marinika Tepić
foto: Zorana Jevtić

- Ako oni zaboravljaju, mi nećemo i ne smemo - da im je isto tako 'principijelno' smetao aplauz za zdravstvene radnike, da su tako srčano i odlučno tvrdili da vakcine koje smo prvi imali u Evropi nemaju potrebne dozvole i sertifikate, da su tražili podršku među antivakserima, a onda prvi stali u red za vakcinaciju, da su lagali o posrednicima za kinesku vakcinu... - navodi Lončar.

Kaže da je prethodna vlast građanima Srbije ostavila devastirane bolnice i urušeni zdravstveni sistem spreman za privatizaciju, preko posrednika, "baš za 20 odsto".

- Srećom po građane Srbije od takvih poput Đilasa i Marinike više ništa ne zavisi, a o rezultatima borbe rukovodstva naše države sa ovom pandemijom najbolje govore ocene direktora SZO za Evropu i ostalih ministara zdravlja Evrope - zaključio je Lončar.

U otvorenom pismu grupa od 21 medicinskog radnika iz Stranke slobode i pravde optužila je vlast u Srbiji da političke neistomišljenike proglašava za saveznike virusa i da konstantnim neistinama pokušava da sakrije sopstvenu odgovornost za nedostatak zaštitne opreme na početku epidemije, kašnjenje u nabavci testova, testiranje bez jasnog plana i nebrigu za pacijente za hroničnim oboljenjima.

Smatraju da je potrebna realna analiza svega što nam se dešavalo u proteklih 15 meseci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track