Najnovije vesti

ODLUČNO: Srbija pod žestokim udarima, ali spremna da odgovori na sve teške situacije!
Foto: Nikola Andjic, EPA, Profimedia

analiza

ODLUČNO: Srbija pod žestokim udarima, ali spremna da odgovori na sve teške situacije!

Politika

Poslednjih dvadesetak dana naša država je izložena kontinuiranim pritiscima iz regiona i EU, ali je izabrala najbolji način odbrane - ne naseda na provokacije i insistira na dijalogu i saradnji, ocenjuju sagovornici Kurira

Poslednjih dvadeset dana Srbija je izložena kontinuiranim pritiscima iz regiona i Evropske unije. Od relaksiranja odnosa Grčke i Španije sa Kosovom, pozivanja hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to i učine, preko sabotaže briselskog dijaloga Beograda i Prištine od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pa sve do odbijanja Crne Gore da potpiše Temeljni sporazum sa SPC i usvajanje Rezolucije o Srebrenici...

Zdravko Krivokapić
foto: Profimedia

Nije slučajno

Ovakvi pritisci, zasigurno, namenski prate jedan drugi, smatraju sagovornici Kurira iz sveta diplomatije, ali Srbija i predsednik Aleksandar Vučić su, dodaju, izabrali odličan način odbrane - ne izazivamo nikog i insistiramo na dijalogu. Time, ocenjuju oni, pokazujemo da smo ozbiljan partner uprkos svim podmetanjima.

Početkom meseca stigla je vest o podizanju nivoa odnosa Atine i Prištine, kao i moguće otvaranje kancelarije Španije na Kosovu. Grčka i Španija su bile zemlje koje su čvrsto stajale uz Srbiju, pa su ove informacije unele nemir. Međutim, još se prašina nije ni slegla, a primat je preuzela vest o krahu dugo očekivane runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Kurti je sve vreme sastanka minirao predloge Srbije, pre svega o nestalima - pretraživanje devet lokacija na Kosovu - a potom je insistirao na priznanju Kosova. Samo dan kasnije, hrvatski šef diplomatije priznao je da "Hrvatska podstiče ostalih pet članica EU da priznaju Kosovo, jer bi to doprinelo stabilizaciji regiona i samog Kosova".

Na sve to, poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o Srebrenici, čime su direktno udarili na Srbiju i probuđenu volju naroda u toj zemlji.

Odličan odgovor

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe da se vidi određena vrsta sinhronizacije pritisaka na Srbiju, kao i da je naš stav u tim situacijama - nenasedanje na provokacije i održavanje zacrtane politike - odličan.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Čvrst stav da nema promena u spoljnoj i unutrašnjoj politici, niti dovođenja u pitanje svoje orijentacije, to su ključni argumenti koji idu u prilog naše odbrane. Neizazivanje sukoba, konflikta, nenasedanje na provokacije, neprihvatanje ucena, ali insistiranje da dijalog nema alternativu, sve su to elementi koji nam omogućavaju odbranu od ovih pritisaka. Tu je i posebno zalaganje za saradnju u regionu, jednostavno, svi naši potezi su u cilju konstruktivne saradnje - kaže Milivojević i dodaje: - Mi ne stvaramo ambijent za sukobe, mi insistiramo na razgovoru i ekonomskoj saradnji.

Prema rečima nekadašnjeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, naše ponašanje motivisano je željom da se ovi organizovani pritisci i provokacije ne hrane.

Vladislav Jovanović
foto: Dragan Kadić

- Cilj ovih pritisaka je da se Srbija nekako izbaci iz ležišta, pa da se onda dobije povod za njeno dalje prozivanje. Naš stav je da ne nasedamo na provokacije, da ne dajemo povoda za ovakve dalje situacije, ali da istovremeno budemo zagovornici dijaloga. Time im izbacujemo iz ruku argument da nismo konstruktivni - navodi Jovanović.

Kurir.rs/E. K.

O evropskom putu

Brnabićeva i Borelj danas u Briselu

Ana Brnabić
foto: Printcsreen TV Prva

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Luksemburgu. U pitanju je politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU. Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, dok će u srpskoj delegaciji biti i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track