PREMIJERKA BRNABIĆ U SKUPŠTINI: Znam naše pozicije, neću otkrivati karte o KiM
Foto: Printscreen/Youtube

SVE OKO DIJALOGA SADRŽANO U USTAVU

PREMIJERKA BRNABIĆ U SKUPŠTINI: Znam naše pozicije, neću otkrivati karte o KiM

Politika -

Premijerka Ana Brnabić kaže da je nerazumno da se otkriju sve karte u vezi sa rešavanjem pitanja KiM, ali da se zna šta su "crvene linije", šta su premise i da je u interesu bezbednost Srba na KiM.

I onda ulazite u pregovore, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vlada Glišića o platformi za Kosovo, koji je ocenio da Srbija uglavnom reaguje na predloge iz Prištine.

Premijerka je kazala da je sve što se tiče dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i to je pozicija koja se, kaže, čuva i brani, pre svega predsednik Aleksandar Vučić koji vodi pregovore.

"Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je KiM pokrajina u sklopu Srbije", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnnost da u dijalogu nešto dobijemo.

"Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može", rekla je Brnabić.

Kaže da je mnogo učinjeno pametnim potezima i pametnom politikom, a da se otkriju pozicije ne bi bila pametna politika.

Brnabić je kazala i da EU ne prihvata nezavisnost Kosova, navodeći da je EU statusno neutralna.

Odgovarajući na pitanje šta je plan ako države koje nisu priznale KiM popuste pod pritiscima, Brnabić je rekla da vlada vodi realnu politiku, kao i da plana ima, dodajući da nije mislila da će neko postaviti uopšte takvo pitanju zbog dosadašnjih rezultata.

"Prvi put je neko suspendovao kampanju lažne države Kosovo zato što se uplašio od kampanje odpriznavanja koju smo uspešno sprovodili. Kamo sreće da su to radili Đilas, Tadić. Tada je bio talas priznavanja, a mi smo uspeli da izdejstvujemo - dobro evo suspendujemo jedno i druge dok ne završite pregovore, je l' razumete koja je to politička pobeda", upitala je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track