GRUBJEŠIĆ I VUKOIČIĆ O HRVATSKOJ UCENI: Orkestrirani napad na Srbiju nema veze sa EU, već sa KiM
Foto: Printscreen/KurirTV

USIJANJE DANA

GRUBJEŠIĆ I VUKOIČIĆ O HRVATSKOJ UCENI: Orkestrirani napad na Srbiju nema veze sa EU, već sa KiM

Politika -

Vlast u Hrvatskoj ne prestaje sa upornim provokacijama, pa sada traže od Srbije da prizna genocid u Srebrenici kako bi postala članica EU!

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman naveo je da Srbija, na svom putu prema EU, treba da pokaže suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i da pokaže volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterijuma. Da li je ovo najava hrvatske blokade Srbije u procesu evropskih integracija? Da li ovaj uslov ima legitimitet? Da li bi nakon krvavog nasleđa NDH Hrvati smeli da diskutuju o genocidu?

O ovim temama u "Usijanju dana" govorili su predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, politički analitičar Jelena Vukoičić i politički analitičar iz Zagreba prof. Žarko Puhovski.

Hrvatska, ucena
foto: Printscreen/KurirTV

"Hrvatskoj ovo nije prvi put, želi da unese bilateralne sporove u proces proširenja. Kad smo otvarali Poglavlje 26, bilo je blokirano, jer je Hrvatska na tome insistirala. Pa Poglavlje 23, Hrvatska je takođe imala primedbe, a to je jedno od bazičnih poglavlja. Sve ono što je bilaterano od raspada Jugoslavije, Hrvatska gura u politiku proširenja", rekla je Suzana Grubješić i dodala:

"Moglo bi da ode u nedogled. EU kaže da bilateralna pitanja treba rešiti bilateralno, a sada ćuti. Ovo je najava nove blokade".

Jelena Vukoičić se nadovezala:

"Hrvatska nikada nije sprovodila ono što EU od nje traži, a ako je o bilo čemu vodila računa, prestala je čim je ušla u EU, a Brisel to toleriše. Oni i dalje ne žele da zabrane ustaške simbole. Njima u vladi sede oni koji veličaju ustaštvo".

"Više od 80 odsto mladih ljudi u Hrvatskoj u anketi ne vidi NDH kao zločinačku tvorevinu. Ti zločini se tamo često slave. a srpske žrtve marginalizuju", dodala je Jelena Vukoičić.

Hrvatska, ucena
foto: Printscreen/KurirTV

Prof. Žarko Puhovski je rekao:

"Tradicija je to, Italija je sabotirala Sloveniju pri ulasku u EU, pa je Slovenija sabotirala Hrvatsku, a sada imamo naznake da će Hrvatska sabotirati Srbiju. Mnogo gore je to što u narednih deset godina neće biti prijema u EU, koja nema kapaciteta da primi novog člana".

"Tompson ne može da dođe na državnu televiziju, mada je istina da ima veliku publiku. To je problem, mnogo veći od političara. A niko od hrvatskih političara ne glorifikuje NDH".

"Netačan je podatak da je 80 odsto podržalo NDH. Tih 80 odsto je reklo da nema stav o tome, odnosno da ne zna ništa o tome, dok je 12 odsto je imalo pozitivan stav".

"U šest hrvatskih gradova postoji ulica Mileta Budaka, ustaškog funkcionera. To jeste problem. U Hrvatskoj je uništeno 3.000 antifašističkih spomenika".

Hrvatska, ucena
foto: Printscreen/KurirTV

Suzana Grubješić je nastavila:

"Srbija je osudila zločin u Srebrenici, dva sprska predsednika su bila u Potočarima".

Jelena Vukoičić je dodala:

"Jeste ovo orkestriran napad, ali nema veze sa ulaskom u EU, jer je to zaista na dugom štapu, ovo je sve vezano za KiM. SAD žele da to pitanje stave 'ad akta".

Sa tom konstatacijom oko KiM složili su se Suzana Grubješić i Žarko Puhovski.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track