ALBANCI LEPE SLIKE ZAKLANIH ŽENA NA DRAGIČINA VRATA: Srpkinja povratnica prolazi kroz torturu otkako se vratila u Đakovicu (VIDEO)
Foto: Kancelarija za KiM

kim

ALBANCI LEPE SLIKE ZAKLANIH ŽENA NA DRAGIČINA VRATA: Srpkinja povratnica prolazi kroz torturu otkako se vratila u Đakovicu (VIDEO)

Politika -

Povratnica u Đakovicu Dragica Gašić (59), koju komšije Albanci žele da proteraju iz tog grada i zbog koje je 11 đakovačkih nevladinih organizacija podnelo peticiju u kojoj traže da se iseli, sastala se danas u Gračanici sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Gašić je nakon susreta sa Petkovićem posvedočila sa kakvom torturom se susreće nakon povratka u svoj rodni grad.

- Gađali su mi kamenom u prozor, polomili su mi roletne, lepe mi slike kojima mi prete da me kolju, biju. Svake noći po tri puta mi lupaju na vrata u dva, tri, četiri i ja posle ne mogu ni da spavam, napeta sam, nervozna, svake noći mi lupaju na vrata. Policija me obezbeđuje, dolazi, ali oni prate i kad policija ode posle 20 minuta dođu i lupaju mi na vrata koja su cela rascvetana - rekla je Gašić opisujući svoje muke.

Dodaje da je prethodne noći pobegla jer nije mogla da izdrži napetost i torturu.

- Zvala sam sestru da dođe po mene. Bolelo me je u stomaku od nervoze. Pijem bensedine i to duplu dozu od straha jer su napadi svake večeri - kazala je Gašić.

Reagovao i Vučić

Na slučaj Dragice Gašić danas se osvrnuo i predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da Albanci Đakovicu smatraju "zabranjenim gradom" zbog zločina koji su tamo počinjeni, a da istovremeno nisu ni spomenuli porodicu Šutaković, niti se makar izvinili za troje dece i njihove roditelje koje su pobili, dok Srbima ne dozvoljavaju više ni na groblje da odu.

- To nije velika novost, a problem je što i tamošnje civilno društvo, kao i politika, svi zajedno sa njihovim stranim mentorima, dišu istim plućima, na isti način i to je suština našeg problema. Hoće li se još neko vratiti u Đakovicu? Neće, ali ovo govori o atmosferi i o tome šta Srbi mogu da očekuju na Kosovu i Metohiji. I baš zato danas, na Vidovdan, naša odlučnost i rešenost da se borimo, da čuvamo zdravu pamet, da se borimo racionalno, mora da prevlada u budućnosti, da bismo imali mnogo dece u Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Šilovu, Ranilugu, svuda na KiM - rekao je Vučić.

Danas je prema sopstvenim rečima došla u Gračanicu da se vidi sa predstavnicima države Srbije i da ih moli za pomoć.

- Svaka pomoć mi znači. Znači mi i kamera i da se čujem sa decom telefonom. Namirnice nalazim u marketu blizu mog stana. Nemam primedbe na njih. Juče je policija išla iza mene da vide da li će mi neko dobaciti i oni mi stvarno nisu dobacili i nemam primedbu ni na policiju ni na radnike u tom marketu. Očekivala sam ovakav otpor. Očekivala sam i gore stvari. Znala sam da sam prva i da će ovo da se dešava, ali sam mislila da ja to neću da doživim, jer ja nikada nikoga nisam povredila, nikog nisam povredila u Đakovici, a tu sam živela 20 godina, rodila sam dva deteta i ako nekom nisam učinila dobro nisam ni ružno nikom uradila - rekla je Gašić.

Dragica Gašić
foto: Kancelarija za KiM

Povratnica u Đakovicu je dodala da je dobila hrabrost da se vrati u svoj stan i imala jer nikada nikog nije povredila.

Država uz Dragicu

Petković je naglasio da je Dragica Gašić prvi srpski povratnik u Đakovicu od 1999. godine i da se danima suočava sa kamenovanjem stana i lepljenjem najrazličitijih slika preklanih žena sa porukom da će tako i ona da završi.

- Šta jedna žena Srpkinja smeta bilo kome? Vratila se u svoj stan u rodnom gradu, tamo gde je rodila svoje dvoje dece, tamo gde je živela, tamo gde je radila. Nikome ne smeta, nije nikakva pretnja, zato ne možemo da razumemo da se danas baš na Vidovdan organizuje 11 različitih nevladinih organizacija i potpisuju peticiju da je proteraju iz njene rodne Đakovice, a koliko čujem, da danas organizuju i protest ispred njenog ulaza - rekao je Petković i dodao da je Dragica Gašić danas i heroj i mučenik.

Dodaje da je o njenom slučaju obavestio i predsednika Aleksandra Vučića i da će joj pomoći svim vidovima pomoći koji su joj neophodni.

- Država Srbija je uz Dragicu i već smo preuzeli mere kako bi joj olakšali život - podvukao je Petković.

- Ni Albanca, ni Srbina, ni Muslimana i zato sam rekla vratiću se u svoj stan pa makar me moja deca mrtvu našli, jer nikog nisam povredila. Mene je moj otac učio da ne smem nikog da diram, nikog da psujem, ni da vređam. Tako živim već 60 godina i planiram da ostanem ovde - poručila je Dragica Gašić.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track