MARIJA ZAHAROVA ZA KURIR O PANDEMIJI KORONAVIRUSA: SAD i EU nisu u stanju da spasu ni sebe!
Foto: MSP Rusije

portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije

MARIJA ZAHAROVA ZA KURIR O PANDEMIJI KORONAVIRUSA: SAD i EU nisu u stanju da spasu ni sebe!

Politika -

Marija Zaharova, portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekla je u intervjuu za Kurir da je pandemija koronavirusa pokazala više stvari.

- Kao prvo, da postoje izazove koje nijedna zemlja ne može da savlada sama. Kao drugo, da je vodeća uloga Zapada, na misao o kojoj su nas tokom više godina navikavali, bila mehur od sapunice. SAD i EU nisu u stanju da spase ni sami sebe, a da ne govorimo o tome da mogu nekud voditi svetsku zajednicu. Kao treće, želim da podsetim na rusku poslovicu ”prijatelj se u nevolji poznaje” - navela je ona i dodala:

- Pandemija je pokazala kako mnoge države zaista odnose prema drugima. Ako govorimo o našim zemljama, ruski stručnjaci su prošle godine brzo došli u Srbiju, shodno dogovoru između predsednika naših zemalja, i pružili pomoć. U vašu zemlju su isporučene stotine hiljada doza vakcine ”Sputnik V”, a nedavno je u Beogradu pokrenuta njena proizvodnja, koja će omogućiti da se zadovolje potrebe ne samo srpskog stanovništva, nego i susednih država. Lekcija je jasna – treba pošteno i otvoreno sarađivati sa svim zainteresovanim stranama, ne povlačiti se u ideološku ”ljusku”, čekajući ”mane nebeske” iz Brisela ili još odnekud. Oni koji su se previše usredsredili na ”ispravnom” poreklu preparata, neretko su rizikovali glavnu vrednost, ljudske živote. Prvi meseci pandemije su pokazali pokvarenu suštinu zapadnog pristupa – svako za sebe. Mi sa vama, hvala Bogu, nismo takvi.

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track