BURA U URANKU: Žestoko u programu uživo! Evo kako su Čeda Jovanović i Boško Obradović suprotstavili stavove (VIDEO)
Foto: Printscreen

O kIM, HAŠKOM TRIBUNALU...

BURA U URANKU: Žestoko u programu uživo! Evo kako su Čeda Jovanović i Boško Obradović suprotstavili stavove (VIDEO)

Politika -

Jedinoj Srpkinji u Đakovici Dragici Gašić trebalo bi da pomogne vlast u Srbiji, a ima i pravo da zatraži da pritisak koji trpi da se iseli bude tema sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, poručio je danas predsednik Dveri Boško Obradović.

Gostujući u Uranku TV K1 sa predsednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem on je rekao da Dveri mogu da pomognu lično i da će je posetiti.

Obradović je, govoreći o presudama Haškog tribunala, ocenio da je haški sud antisrpski i da nije normalno niti pravedno da predstavnici jednog naroda budu osuđeni na 1.000 godina zatvora, a drugih naroda oslobođeni, iako je u građanskom ratu bilo zločina svih strana.

Čedomir Jovanović naglasio je da se ne mogu istovremeno ne priznavati presude koje je doneo sud osnovan od Ujedinjenih nacija, a tražiti intervencija te organizacije oko slučaja u Đakovici.

Jovanović je ocenio da ne može da polemiše sa sudskim presudama, i da nema pravo da ih ignoriše kao političar, dok kao čovek može da ima svoje mišljenje prema tragediji svog naroda.

Čedomir Jovanović
foto: Printscreen

Istakao je da je haški sud osudio konkretno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a ne srpski narod i Srbiju.

Dodao je da je Srbija sada više nego ikad integrisana u svet, i da ne može da bira koju će međunarodnu instituciju prihvati, posebno ako su formiranje suda dozvolili Rusija i Kina.

"Nemojte više da ukopavamo svoj narod. Nisam srećan zbog Karadžića i Mladića u zatvoru", rekao je on.

Jovanović je istakao da je Kosovo neraskidivi deo našeg identiteta i dodao da je najveći problem Srbije što nema prostora ni vremena, da bi mogla da uradimo nešto što bi bilo dobro za nas.

"Od Srbije traže da pristane na nešto što nijedna zemlja na svetu ne može da pristane. Taoci smo sveta, jer kažu bolje da se mlate tamo nego kod nas kuće", ocenio je on.

Boško Obradović
foto: Printscreen

Na direktno pitanje Obradovića, Jovanović je ocenio da su zločinci Haradinaj, Gotovina i Orić, ali su na slobodi po odluci suda.

"Ne može da se plače jednim okom, ne može srpska suza, a da nemamo suze za druge koji trpe zlo. Nema srpskog raja i srpskog pakla, svi smo u istom kazanu. Slika naše agonije je ta nesrećna žena iz Đakovice", rekao je on.

Boško Obradović je istakao je da ne želi da odbije razgovor o KiM sa Vučićem jer je to najvažnije nacionalno pitanje, i dodao kako to ne znači da se u bilo čemu u kosovskoj politici slažu.

Obradović je ocenio da rešenja kosovskog pitanja može doći mirnim putem, ako su obe strane zainteresovane, što po njegovom mišljenju znači: "Albanci na KiM da imaju sva prava koja su evropski i svetski standard, a da priznaju da im je Srbija matična država".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track