MOŽE MU SE: Ivica Tončev mesecima bez funkcije, a ima službeni auto i zaštitu!
Foto: Damir Dervišagić

Brat ministra unosno zanimanje

MOŽE MU SE: Ivica Tončev mesecima bez funkcije, a ima službeni auto i zaštitu!

Politika -

Brat ministra bez portfelja nije ni na jednoj državnoj poziciji od kraja oktobra prošle godine, pa se nameće pitanje zbog čega mu građni i dalje plaćaju vozilo i obebeđenje

Biti brat ministra za neke je očito postalo profesionalno zanimanje. Tako Ivica Tončev, brat ministra bez portfelja, socijaliste Novice Tončeva, uživa funkcionerske povlastice iako nijednu državnu funkciju ne obavlja od oktobra prošle godine.

Služi se službenim automobilom, ima policijsku zaštitu, a uspeo je i, kao malo ko, da dobije dozvolu za nošenje oružja, saznaje Kurir!

Ivica Tončev do oktobra prošle godine bio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, a od tada ne obavlja nikakvu državnu funkciju. Uprkos tome, poprilična suma novca iz državnog budžeta odlazi na njegov život na "funkcionerskoj nozi". Tončev, naime, koristi službeni automobil, crnu škodu sa beogradskim registracijama i policijsku zaštitu pride.

Radnički Niš, Ivica Tončev
foto: fkradnickinis.rs

- Na kojoj je to javnoj funkciji Ivica pa da ima službeni auto i ko mu, zbog čega i na koji način ugrožava bezbednost pa ima policijsko obezbeđenje koje plaćaju građani Srbije? Je l ima nešto što mi ne znamo ili je jednostavno privilegovan - pita se sagovornik Kurira iz krugova bliskih porodici Tončev.

Da ga voza službeni auto, te da ga prati i policijsko obezbeđenje, za naš list je potvrdilo nekoliko ljudi koji su u maltene svakodnevnom kontaktu s njim. Kako ističe naš sagovornik, jako je čudno i što Ivica, poput svog brata Novice, ima i odobrenje za nošenje pištolja, iako su retki u Srbiji sa takvom dozvolom.

No, uprkos brojnim svedocima koji su nam potvrdili ove činjenice, Ivica Tončev za naš list tvrdi da vozi sopstveni automobil.

- Imam privatno vozilo, i to auto od moje supruge. Ja sam sada samo građanin - rekao nam je Tončev. Na pitanja u vezi oružja i policijske zaštite, nije ni želeo da odgovori.

- Ne znam, ja sam građanin samo, pišite šta hoćete - poručio nam je Tončev.

U Ministarstvu spoljnih poslova, gde je Tončev bio državni sekretar, za Kurir su rekli da njihovo vozilo ne koristi, ali iz Ministarstva unutrašnjih poslova, čije je vozilo prema našim informacijama, nismo dobili nikakav odgovor ni po pitanju vozila, niti po pitanju policijske zaštite i dozvole za nošenje otružja.

Ivan Ninić

Mora da postoji opravdan razlog za zaštitu

Advokat Ivan Ninić za Kurir objašnjava da postoji jasna zakonska procedura na koji način neko može po prestanku funkcije da koristi benefite poput službenog vozila i policijske zaštite.

- Ukoliko mu je bezbednost ugrožena, on je morao da uputi zahtev MUP, pa najpre treba proveriti je li to uradio, te da li su procenili da mu zaista treba i odobrili. Jednostavno, moraju postojati opravdani razlozi za takav zahtev - jasan je Ninić.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track