VUK KAO KUKAVICA KALKULISAO: Jeremićeva brljotina prokrčila put Grčkoj da prizna Kosovo, Atina sve bliža Prištini!
Foto: printscreen

promašena politika

VUK KAO KUKAVICA KALKULISAO: Jeremićeva brljotina prokrčila put Grčkoj da prizna Kosovo, Atina sve bliža Prištini!

Politika -

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas pomenuo je upravo odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja je posledica loše formulisanog pitanja o nelegalnosti proglašenja države Kosovo

Zbog kolosalne brljotine Vuka Jeremića dok je bio ministar spoljnih poslova Srbije, Grčka tvrdi da ne bi prekršila međunarodno pravo ukoliko bi priznala nezavisno Kosovo.

Govoreći o mogućnosti promene stava Atine kada je reč kosovskoj nezavisnosti, šef grčke diplomatije Nikos Dendijas pomenuo je upravo odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, koja je posledica loše formulisanog pitanja o nelegalnosti proglašenja države Kosovo i za koju je odgovoran direktno Jeremić.

Uspon odnosa između Atine i Prištine je očigledan, s obzirom na proširenu ulogu kosovskog diplomatskog predstavništva u Atini i dve posete ministra spoljnih poslova Grčke Prištini u roku od nekoliko meseci. Zbog toga je Dendijas upitan da li Grčka planira da prizna Kosovo i da li je taj akt protiv međunarodnog prava.

Nikos Dendias, Nikos Dendijas, maj 2021.
foto: AP Photo/Petros Giannakouris

- Što se tiče zakonitosti mogućeg priznanja, MSP u Hagu presudio je 2010. da proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, pošto nije proizvod upotrebe ilegalnog nasilja koje je osudio Savet bezbednosti, jer je to bilo proglašenje pseudodržave (koja se naziva turskom pseudodržavom na Kipru) 1983. Raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije osnovane su mnoge nove države, od kojih nijedna nije rezultat spoljnih napada - izjavio je Dendijas.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je tadašnji potez Srbije pred MSP bio potpuno besmislen i zbog njega je naša zemlja platila previsoku cenu:

Dušan Janjić
foto: Kurir TV

- Kao i svi potezi vezani za Kosovo, i taj je bio zakasnela reakcija Srbije i odraz straha naših političara koji su bili kalkulanti. Bespotrebno je stvar prebačena na MSP, a pitanje je tako postavljeno da nije moglo biti drugog odgovora. Nije se zadiralo u sadržinu, već u proceduru proglašenja nezavisnosti. Grčkoj sad treba ta mimikrija, jer je vrlo zainteresovana da bude važan igrač na Balkanu, a ima i nekoliko dobrih razloga da uspostavi dobre odnose s kosovskim Albancima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track