PREDSEDNIK MAĐARSKOG PARLAMENTA: Srbija u EU je strateški interes i Mađarske i Unije, ali u Briselu to ne razumeju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

sastanak sa ivicom dačićem

PREDSEDNIK MAĐARSKOG PARLAMENTA: Srbija u EU je strateški interes i Mađarske i Unije, ali u Briselu to ne razumeju

Politika -

BEOGRAD - Strateški interes ne samo Mađarske, već i Evropske unije, je da Srbija što pre postane članica EU, rekao je danas predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever i dodao da je po njegovoj proceni jedna od glavnih prepreka tome što mnogi u Briselu to ne posmatraju na taj način.

Kever je na konfrenciji za novinare posle sastanka u parlamentu sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem rekao da je u odnosima dve zemlje u poslednjih 10 godina postignut napredak vredan pažnje.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić
foto: Ana Paunković

Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci koju snažno i kontinuirano pruža Srbiji na evropskom putu, navodeći da nije reč samo o partnerskom odnosu već o visokom stepenu međusobnog poverenja i zajedničkih interesa, kao i međusobne podrške koju dve zemlje pružaju jedna drugoj na međunarodnom polju.

U tom smislu pomenuo je izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana za ubrzani prijem Srbije u EU, te dodao da je sa velikim zadovoljstvom kao ministar spoljnih poslova slušao i izlaganja Petera Sijarta koji je o Srbiji govorio kao o zemlji u kojoj mađarska manjina ima dobar položaj, te pozivao i druge zemlje da se ugledaju na Srbiju.

Dačić i Kever potpisali su danas Okvirni sporazum o saradnji između dva parlamenta, a Kever je ocenio da se tim sporazumom drži korak sa saradnjom koju ostavruju dve vlade.

"Po mojim saznanjima u septembru će doći do sastanka dve vlade na kojem će biti potpisan sporazum o strateškoj saradnji. Nadamo se da ćemo imati priliku da pozdravimo predsednika Aleksandra Vučića na 4.demografskoj konferenciji u Budimpešti u septembru", rekao je on.

Kaže da je sa Dačićem govorio i o rešavanju problema sa korona virusom, ali i o političkoj hrabrosti koja je pokazana prilikom nabavke vakcina.

Istakao je da se razvijaju i dobri ekonomski odnosi, navodeći da je prošle godine, u vreme krize, ostvarena trgovinska razmena u visini od 2,7 milijarde evra.

"Ovo prijateljstvo nije zasnovano samo na emocijama, već i na ekonomskim interesima", podvukao je predsednik mađarskog parlamenta.

Dačić je ocenio da su odnosi dve zemlje u ovom trenutku možda i najbolji u novijoj političkoj istoriji i da su primer odličnih bilateralnih odnosa i izuzetne susedske saradnje.

Ivica Dačić
foto: Printscreen/Tanjug

Dačić je izrazio zadovoljstvo potpisanim Okvirnim sporazumom koji će, kako kaže, doprineti jačanju saradnje između dva parlamenta posebnu u segmentu evropskih integracija.

Predsednik Skupštine Srbije zahvalio je na pozivu da 24.septembra u Budimpešti učestvuje na desetom zasedanju predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track