SRAMNO: Stranci i lideri regiona zaobilaze pomen stradalim Srbima, a danas će se pokloniti bošnjačkim žrtvama u Srebrenici
Foto: Ministarstvo Odbrane

dvostruki aršini

SRAMNO: Stranci i lideri regiona zaobilaze pomen stradalim Srbima, a danas će se pokloniti bošnjačkim žrtvama u Srebrenici

Politika -

Svakog jula se na podeli žrtva po nacionalnosti vidi licemerje međunarodne zajednice i regiona - o srpskom stradanju u minulom ratu ćute, o bošnjačkom govore, pišu saopštenja i idu na obeležavanje godišnjica

Da svet po nacionalnosti deli žrtve iz sukoba devedesetih, najbolje se vidi tokom jula, kada se već više od dve decenije odvojeno obeležavaju godišnjice stradanja Srba i Bošnjaka.

Tako u Bratuncu, gde je služen pomen za 3.500 ubijenih Srba, juče nije bilo visokih državnih zvaničnika regiona, niti predstavnika diplomatskog kora i međunarodne zajednice, dok su se povodom današnjeg pomena bošnjačkim žrtvama u Srebrenici već oglasili iz EU, a dolazak u Potočare najavili su brojni diplomatski predstavnici u BiH i lideri i zvaničnici pojedinih država regiona.

Lažni mit

I premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je juče u Bratuncu da se sve nastoji podrediti 11. julu 1995. i stradanju Bošnjaka. Kako je naglasio, stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo je nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost.

Radovan Višković, premijer Republik Srpske, Republika Srpska, premijer, 28 2 2019
foto: BETA/Miloš Miškov/DS

- Za oko 3.500 srpskih žrtava presuđena je jedna sramotna i ponižavajuća presuda. Zakoljete dete od 12 godina i za to budete osuđeni na 10 godina zatvora. To je malo i za saobraćajnu nesreću - izjavio je Višković.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Kurir da je razlog za drastično različite pomene stradalim Srbima i Bošnjacima zapravo činjenica što zapadni centri moći i regionalni lideri zastupaju lažnu i besmislenu tezu da su Srbi glavni krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Miodrag Linta
foto: Zorana Jevtić

- Oni guraju priču da su Srbi agresori i zločinci, a da su Hrvati, Bošnjaci i Albanci žrtve velikosrpske agresije i da su vodili oslobodilačke i odbrambene ratove. Jedna od apsurdnih laži jeste da se u Srebrenici desio genocid. Lažni mit o genocidu u Srebrenici konstantno produbljuje podele i nepoverenje između Srba i Bošnjaka. Zbog toga je važno da Srbija pokrene snažnu političku, diplomatsku i pravnu borbu za istinu o karakteru ratova i stradanju našeg naroda i za uspostavu istih standarda u suđenjima za ratne zločine i poštovanju svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost - ocenio je Linta.

Selektivna pravda

Za predsednika Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savu Štrpca selektivna pravda Haškog tribunala gora je od nepravde, a posledice toga vide se i na pomenutim julskim pomenima.

Savo Štrbac
foto: Dado Đilas

- Pre nego što je sud osnovan, Srbi su proglašeni krivim za rat i taj sud je samo poslužio da se to verifikuje. Rezultati Haškog tribunala govore da su sva tri cilja, pravda za žrtve, prevencija zločina i utvrđivanje odgovornosti za počinioce, ostala nedostižna. Jednima je bilo dozvoljeno da ubijaju druge i da to ne bude zločin, dok su drugi osuđivani za iste zločine. Zato tvrdim da je selektivna pravda gora od nepravde - naglašava Štrbac za naš list.

Oglasili se

Inače, uoči 11. jula i 26-godišnjice zločina u Srebrenici, šef diplomatije EU Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji izdali su zajedničko saopštenje u kojem su ukazali da u Evropi nema mesta za poricanje genocida. A samo nekoliko dana pošto je Crna Gora usvojila rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, u Potočare danas dolazi visoka delegacija ove zemlje - osim predsednika Mila Đukanovića, pomenu će prisustvovati i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Vučić naredio: Svi ministri na obeležavanju "Oluje"

Kome je more preče, nek se ne vraća s odmora

Predsednik Aleksandar Vučić naredio je da svi ministri budu na obeležavanju srpskog stradanja u "Oluji", saznaje Kurir.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

- Kome more bude preče od obeležavanja stradanja srpskog naroda, nema potrebe ni da se vraća sa odmora - poručio je predsednik Srbije, a prenosi naš izvor. Država Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom, svake godine 4. avgusta obeležava Dan sećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine. Ovaj dan spada u najtužnije trenutke u novijoj srpskoj istoriji, jer je tokom "Oluje" proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Službe u pripravnosti

Mogući incidenti u Potočarima

Potpredsednik skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović upozorio je da nije nemoguće da se ponovo pripremaju neki incidenti pred obeležavanje godišnjice.

- Sigurnosne službe Republike Srpske obezbediće da sve protekne u miru. Da se oda počast žrtvama i u subotu i u nedelju - rekao je Pavlović.

Nedopustiva politizacija

Bošnjaci bojkotovali počast svim žrtvama

Mladen Grujičić
foto: Profimedia

Odbornici srpske nacionalnosti u Skupštini opštine Srebrenica juče su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim Srebreničanima u proteklom ratu, dok su bošnjački odbornici bojkotovali komemorativnu sednicu lokalnog parlamenta. Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić smatra da su srpski odbornici poslali poruku da poštuju sve žrtve, dok je bošnjačka strana necivilizacijski propustila priliku da to učini politizujući i svoje i tuđe žrtve.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track