ANĐELKOVIĆ O PRLJAVOM PLANU ZAPADNIH CENTARA MOĆI: Zamislite da vas uhapse kad pređete granicu ako u Srbiji govorite o Srebrenici
Foto: Dragana Udovičić

CILJ REZOLUCIJA USVOJENIH U PODGORICI I PRIŠTINI?

ANĐELKOVIĆ O PRLJAVOM PLANU ZAPADNIH CENTARA MOĆI: Zamislite da vas uhapse kad pređete granicu ako u Srbiji govorite o Srebrenici

Politika -

BEOGRAD - Zapad je svestan da je konstrukcija o navodnom genocidu u Srebrenici neodrživa i zato je brani pojačanim pritiscima na Srbiju, kaže analitičar Dragomir Anđelković i navodi da je Srbiji, povodom obeležavanja godišnjice ratnih dešavanja u Srebrenici, poslata poruka da u EU nema mesta ako ne prihvati ''plasiranu laž o navodnom genocidu u Srebrenici''.

Anđelković tako čita zajedničku izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da ''u EU nema mesta negiranju zločina'' uz ocenu da se iza toga krije ''prljava igra'' zapadnih centara moći koji, kako kaže, žele da prekinu proces evrointegracija.

'

Žozep Borel
foto: EPA / OLIVIER HOSLEt

'Javnost u Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama stare Evrope ne želi prijem novih članica i sada traže izgovor: ne primamo vas, jer ste sami krivi, a ne zato što mi nećemo. To je višeslojno prljava igra, od laži o Srebrenici do zatvaranja vrata EU, koja su već zatvorena'', kaže Anđelković za Tanjug.

On postavlja pitanje kako je, ako nema mesta za negiranje genocida, Hrvatska primljena u EU budući da, kako kaže, negira ''pravi genocid'' koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata i ne prihvata odgovornost za ono što su počinile ustaše.

''Znači da, ipak, ima mesta za genocide, ima mesta za neonacizam, kada su Hrvatsku primili u EU'' , kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, oni koji su plasirali laž o navodnom genocidu u Srebrenici i tako predstavili jedan od mnogh zločina koji su se dogodili tokom građanskog rata u BiH suštinski u nju ne veruju.

"Tako pojačavaju pritisak na Srbiju stvarajujući potpuno 'totalitarnu atmosferu'' da o Srebrenici ne sme da se priča ni na koji način osim onoga koji su kao zvanični definisale haške strukture i evroatlantski centri moći'', navodi Anđelković.

Cilj je, dodaje, da se izvrši pritisak na Srbiju, ali i druge u regionu i šire koji ne prihvataju neistinu o Srebrenci kako bi je učvrstil.

''Ako svi zaćute, u strahu od sankcija ili stigmatizacije, onda će laž zaživeti. A ta laž je zapadu bitna jer je kamen temeljac politike koju su vodili i ako se taj kamen ukloni, mnoge druge laži, od Račka pa nadalje bi se urušile. Zato se laž o Srebrenici toliko brani i vrše veliki pritisci na Srbiju'', kaže Anđelković.

S druge strane, dodaj, prećutkuju se zločini počinjeni nad Srbima u Podrinju tokom rata u BiH i da o njima jedino govore u Srbiji i Rusiji, dok ih ostali konstantno ignorišu.

''Niko nije procesuiran na adekvatan način, niko se nije izvinio, vodi se prljava kampanja da su Srbi za sve krivi, a da su svi drugi nevini, iako su Srbi bili najveće žrtve'', navodi Anđelković.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Z. Š.

Mišljenja je da zapad stoji i iza rezolucija o navodnom genocidu koje su usvojene u Prištini i Podgorici i da se tako stvara '''zid'' oko Srbije, koji čine države i entiteti, sa ciljem da se uvede krivična odgovornost za negiranje genocida o čemu, kako kaže, jasno govori rezolucija koju je usvojila Crna Gora.

''Zamislite situaciju da sve države oko nas, i Kosovo kao entitet pod pokroviteljstvom UN, imaju takvo zakonodavstvo, svako ko u Srbiji iznese istinu o Srebrenici, mogao bi da odgovara čim zakorači preko granica naše zemlje'', navodi Anđelković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track