Najnovije vesti

JANJIĆ: Priznavanje navodnog genocida u Srebrenici nije uslov za ulazak Srbije u EU, sigurno nećemo ući u narednih 15 gdina
02:48

JANJIĆ: Priznavanje navodnog genocida u Srebrenici nije uslov za ulazak Srbije u EU, sigurno nećemo ući u narednih 15 gdina

puls srbije

JANJIĆ: Priznavanje navodnog genocida u Srebrenici nije uslov za ulazak Srbije u EU

Politika
17:59h

Politički analitičar Dušan Janjić naglasio je danas u Pulsu Srbije da priznavanje navodnog genocida u Srebrenici nije i ne sme biti uslov za pridruživanje Srbije EU.

- U ovom slučaju se radi o kritici Beograda za dozvoljavanje i nekažnjavanje osporavanja genocida. Postoje dve dekleracije u kojima se govori konkretno o Srebrenici. Jednu je usvojila Skupština Srbije 2009. godine i u njoj se govori o ratnim zločinima, a ne o genocidu. U Istanbulskoj dekleraciji koju su usvojili predstavnici Srbije, BiH i Turske govori se o genocidu. Zvanična politika se nije opredelila. Sigurno je da ne negira da se dogodio zločin i sigurno je da ne negira presude Međunarodnog suda pravde koji je na primer u slučaju tužbe BiH protiv Srbije jasno rekao da u Srebrenici prva dva dana nije bilo genocida nego ratnog zločina. Treći dan je kvalifikovan kao zločin. Nije dovoljna jasna situacija, ali ovde je više političko pitanje odnosa prema zločinima i kažnjavanja onih koji podstiču na nove zločine - kaže analitičar u Pulsu Srbije.

Janjić podseća da Srbija ima šire obaveze prema zločinima.

- Imate obavezu da informišete o zločinima i da to uđe u medijske i obrazovne sadržaje kako bi se ljudi upoznali sa onim što se dogodilo. Mislim da će kod nas biti potreban jedan period od godinu-dve da se to desi, ali nije i ne može biti uslov za ulazak u EU - kaže Janjić.

Analitičar je podsetio da su sve zapadnobalkanske zemlje izuzev Srbije i BiH usvojile dekleracije o Srebrenici.

- Takvu dekleraciju je svojevremeno predlagala velika Britanija Generalnoj Skupštini EU pa nije prošla. Radi se o striktnom modelu koji govori više o merama kažnjavama, a manje o onome što govori Dekleracijeao holokaustu da se neznanje pretvorti u stav - kaže Janjić i dodaje da se može primetiti da se iza svega nalazi pojačano interesovanje zapadnih zemalja za Zapadni Balkan.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track