NEKO TVOJ TI JE ZAPALIO SVEĆU POSLE 105 GODINA: Potresna poruka srpskog ministra TRAGIČNO NASTRADALOM pretku (FOTO/VIDEO)
Foto: Instagram

sećanje ne jenjava

NEKO TVOJ TI JE ZAPALIO SVEĆU POSLE 105 GODINA: Potresna poruka srpskog ministra TRAGIČNO NASTRADALOM pretku (FOTO/VIDEO)

Politika -

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je Memorijalni kompleks Mauthauzen u Austriji gde je položio vence na spomen obeležja nastradalim tokom srpskim logorašima među kojima je bio i njegov deda.

- Rajfensdorf preko 8.000 Srba, Mauthauzen preko 8.000 Srba, Ašah preko 5.300 Srba… Koliko li bi dece izrodili da su mogli da požive - zapitao se Selaković tokom jučerašnje posete memorijalu.

Selaković je potom na svom Instagram profilu podelio i potresno svedočanstvo o svom dedi Vilotiju koji je bio jedan od nekoliko stotina hiljada Srba koji su nastradali u logorima Centralnih sila tokom Prvog svetskog rata.

- Najstariji brat moga dede Vilotije Selaković okončao je svoj 37-godišnji život 1.050 km od rodnog Zlatibora 15. marta 1916. godine nadomak Ašaha u Gornjoj Austriji. Ali činjenica da smo mi, potomci njegove braće Velimira, Dragutina i Dragoljuba živi, da slavimo slavu, da rađamo decu, da govorimo srpskim jezikom i da se borimo za našu Srbiju sećajući se njega i Radoša, koji počiva u Tunisu, svedoči da je život neprestana borba jer je Hristos pobedio smrt! Srbija se danas razvija i napreduje, ona se izgrađuje i obrazuje i čuva uspomenu na sve koji su je branili i za nju dali svoje živote - napisao je šef diplomatije.

Selaković je na kraju imao i potresnu poruku za tragično nastradalog pretka.

- Dragi deda, posle 105 godina neko tvoj ti je zapalio sveću, na mestu gde si je ispustio. Veseli ti se duša na Nebesima! Bog da ti dušu prosti - napisao je Selaković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track