03:48

DARKO TRIFUNOVIĆ O BRISELSKIM PREGOVORIMA: Kurti živi u svojim snovima, Srbija treba da nađe način da zaštiti svoje stanovništvo

PULS SRBIJE

DARKO TRIFUNOVIĆ O BRISELSKIM PREGOVORIMA: Kurti živi u svojim snovima, Srbija treba da nađe način da zaštiti svoje stanovništvo

Politika -

trifunović

Predstavnici Prištine predvođeni premijerom privremenih institucija u pokrajini Aljbinom Kurtijem, minirali su i jučerašnji dijalog u Briselu, ponavljajući taktiku opstrukcije razgovora koju su primenili prilikom prethodnog susreta, sredinom juna.

U kojoj poziciji se sada nalazi Srbija, da li je ugrožena bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, samo su neka od pitanja na koje će mi odgovore dati Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

"Mislim da srpska strana ima razloga da bude zadovoljna, jer Kurti neće voditi politiku saglasnu sa politikom SAD. I evropski partneri su mogli da vide kakav je", rekao je Trifunović.

Stručnjak za bezbednost je još naglasio.

"Čovek priča o genocidu, gde je njegov narod udvostručen a Srbi svedeni na statističku grešku. Neverovatno je da imate slučaj gospođe Gašić koja ne može da kupi hleb. Jednoj jedinoj Srpkinji u Đakovici uskraćujete pravo na život. A pitajte Kurtija da li su njegovi preci živeli 1878. godine na Kosovu? Da li ih je bilo na Kosovu? Gospodin Kurti živi u snovima nekih, novopečenih istoričara i to sa Kosova, a ne iz Albanije", tvrdi Trifunoivć.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović je govorio i o bezbednosti Srba na Kosovu.

"Postoji 80 incidenata nasilja nad Srbima, predsednik treba da zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i da se preduzmu neki koraci. Srbija treba da ima plan kako i na koji način da zaštiti svoje građane na Kosovu i Metohiji. Mi treba da stavimo do znanja da mi naše ljude nećemo ostaviti na cedilu", rekao je Trifunoivć.

Trifunoivć se osvrnuo i na situaciju u Srbiji.

"Neke nevladine organizacije, koje finansira Vašington, ne vide nikakve zločine nad Srbima i Romima. Oni treba da nametnu kolektivnu krivicu svih Srba. Beograd bi trebalo određenom notom da američkom ambasadoru stavi do znanja da takav maligni uticaj više ne može da se trpi", izričit je bio Trifunović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track