LOBIRANJE ZA PRIŠTINU: Turska s Amerikom u agresivnoj kampanji, pritiskaju države za nova priznanja nezavisnog Kosova!
Foto: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL, Profimedia

udružena ofanziva

LOBIRANJE ZA PRIŠTINU: Turska s Amerikom u agresivnoj kampanji, pritiskaju države za nova priznanja nezavisnog Kosova!

Politika -

Erdogan se sada praktično nudi Bajdenu i na kosovskom pitanju nalazi dodatni razlog da poboljša odnose sa SAD, ocenjuju sagovornici Kurira

Iza najave Turske da započinje posao na povećanju broja zemalja koje će priznati nezavisno Kosovo krije se ambicija Ankare da pojača poziciju na Balkanu, ali i namera turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da vrati bliskost u tursko-američkim odnosima. Uprkos rešenosti Erdogana da lobiranjem pogura kosovsku državnost, uticaj Turske mogao bi biti ograničen, pogotovo u pet država EU koje čvrsto stoje protiv nezavisnosti Kosova, kao i u svetu nesvrstanih, ocenjuju sagovornici Kurira.

Nudi se Bajdenu

Bivši diplomata Milisav Paić kaže da dometi Turske ne mogu biti veliki, jer mnoge zemlje pokazuju rezervu prema Erdoganovim ambicijama.

Milisav Paić
foto: ATA Images

- Ovaj manevar je nesumnjivo skopčan s inicijativom Vašingtona. Bajdenova administracija je krenula da pritiska zemlje da priznaju kosovsku nezavisnost, jer je to postavljeno kao geostrateški cilj Vašingtona. Erdogan se sada praktično nudi Bajdenu i na pitanju Kosova nalazi dodatni razlog da poboljša odnose sa SAD. Naravno, Turska želi da ojača svoju poziciju na Balkanu i odavno pokazuje da ima interese na ovim prostorima. Stav protiv vitalnih interesa Srbije sasvim sigurno će baciti senku na srpsko-turske odnose, makar u smislu ugroženog međusobnog poverenja - objašnjava naš sagovornik.

On procenjuje da turska ofanziva neće imati snagu da promeni stav nesvrstanih zemalja, koje se protive nezavisnom Kosovu, kao ni stav pet članica EU.

- Tih pet država nema mnogo manevarskog prostora, jer ne žele da KiM postane presedan za secesionizam u njihovim zemljama - napominje Paić.

Bez zaokreta

Ni potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ne očekuje zaokrete u EU.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Pozicija Grčke u vezi s priznanjem Kosova ostaje nepromenjena, iako je dobro poznato da je Grčka postepeno normalizovala odnose s Kosovom u mnogim oblastima i uspostavila saradnju na raznim poljima. Nikakve nagle promene ni zaokreti u grčkom stavu prema nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da se dese pre postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Uticaj Turske kao velike regionalne sile je nesporan, ali ipak ne i jedini među islamskim svetom, u kome se prepliću interesi i drugih moćnih islamskih zemalja, od kojih mnoge nisu priznale Kosovo - napominje ona za Kurir.

Aleksandar Vučić

Ako neko prizna, i mi krećemo u kampanju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je juče da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja.

Aleksandar Vučić, Kragujevac
foto: Printscreen/Pink

Na pitanje kako će Srbija reagovati ako Priština krene u kampanju za priznavanje, koju je najavio turski predsednik, a u svetlu sporazuma iz Vašingtona, Vučić je odgovorio: - To vam traje do septembra meseca. Ako bilo ko donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, istog trenutka mi krećemo u kampanju povlačenja priznanja.

Vučić je dodao da poštuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da želimo najbolje odnose sa Turskom, ali da imamo svoju zemlju, svoje interese i da ćemo se u skladu s tim interesima i ponašati.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track