NIKAD GORA SITUACIJA ZA SRPSKI NAROD U REGIONU: Susedne države ne poštuju svoje zakone, strane sile vode kampanju protiv Srba
Foto: BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

izveštaj o političkim pravima

NIKAD GORA SITUACIJA ZA SRPSKI NAROD U REGIONU: Susedne države ne poštuju svoje zakone, strane sile vode kampanju protiv Srba

Politika -

BEOGRAD - Nikad nismo imali goru situaciju kada je reč o političkim pravima srpskog naroda u regionu, ocenio je danas predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić, koji je zatražio od susednih država da poštuju svoje ustave i zakone, od međunarodnih sila da ne vrše segregaciju srpskog naroda, a od Vlade Srbije veće institucionalno angažovanje.

Čedomir Antić, sin Vid, autizam, autistično dete, avion, izbačen, Er Srbija
foto: Beta

Antić je, na predstavljanju 13. izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu, rekao da se "činilo da ide nabolje za srpski narod", navodeći kao primere da je Republika Srpska stabilniji deo Bosne i Hercegovine, u Crnoj Gori je promenjena vlast, u Hrvatskoj su na izborima pobedile stranke levice, a politički deo srpskog naroda bio je prisutan na proslavi Oluje 4. avgusta.

Krajem 2020. godine i početkom 2021. godine, naveo je Antić, pokazalo se da postoje određene sile na Balkanu, oličene u zemljama Kvinte koje vode prikrivenu kampanju protiv srpskog naroda, odnosno događaje u Crnoj Gori i RS su razumele kao neuspeh dosadašnje sopstvene politike.

Antić smatra da su velike sile učinile sve da srpske stranke ne budu deo vlade Crne Gore, koje su pristale da manjinski podržavaju vladu zbog promene vlasti u Crnoj Gori.

On je istakao da je premijer Zdravko Krivokapić "nametnuo" kandidata za mitropolita crnogorsko-primorskog i promenio temeljni sporazum.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Antić je naveo primere da je novi visoki predstavnik izabran mimo aneksa 10, a da je bivši nametnio zakon o kažnjavanju negiranja genocida, a crnogorski ministar koji je imao 11 godina 1995. godine je zbog izjave o Srebrenici smenjen.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Tražimo da susedne zemlje primenjuju svoje zakone i ustave. Srpski narod nije delovao od avgusta 1995. godine ofanzivno, već 26 godina isključivo reaktivno. Tražimo od Vlade Srbije institucionalno delovanje, ona jeste aktivnija nego ranije, i tražimo veže finansiranje, koje je sa ovom vlašću već povećano četiri puta, rekao je Antić.

Antić je pozvao i velike sile da ne vrše segregacju srpskog naroda, uz poziv - ostavite Balkan balkanskim narodima.

Generalni sekretar Naprednog kluba Igor Vuković rekao je da se ove godine u Hrvatskoj očekuje popis stanovništva i da su procene da će Srba biti za oko 20.000 manje nego 2011. godine kada ih je bilo 186.663 ili 4,76 odsto.

Vuković je naveo da od odlaska Borisa Miloševića u Knin nije bilo efekta na prava srpskog naroda u Hrvatskoj, a ćirilica je izjednačena sa agresorskim pismom.

Govoreći o Kosovu, Vuković je rekao da je 18. jula počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, za koje je optuženo sedmoro Srba, a jednom, Milanu Radojčiću, sudi se u odsustvu pošto je u Srbiji.

čedomir Antić
foto: Dado Đilas

Vuković je naglasio na vanrednim parlamentarnim izborima samo Srpska lista predstavljala narod, jer je gušen politčki pluralizam, posebno na severu Kosova.

Na Kosovu se isto očekuje popis i savetujemo srpskom narodu da se odazovu, kako bi se kreirala politika, rekao je on.

Stanje prava srpskog naroda koji živi u Mađarskoj i Rumuniji je dobro i na nivou prethodnih godina, u Sloveniji nije regulasan status srpske zajednice, a isto je i u Albaniji, navodi se u izveštaju.

U Severnoj Makedoniji je i dalje otvoreno pitanje statusa SPC i arhiepiskopije Ohridske, srpska partija je u opoziciji, tako da su ranija prava srpskog naroda umanjena, dodaje Napredni klub.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track