PREDSEDNIK POVODOM DANA RUDARA: Na poklon dobio šlem! Poštu Lazanskom odaću u 13 sati
Foto: TV Pink Printscreen

predsedništvo srbije

PREDSEDNIK POVODOM DANA RUDARA: Na poklon dobio šlem! Poštu Lazanskom odaću u 13 sati

Politika -

Bez vas ne bismo imali ni struje ni grejanja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao je danas prijem povodom Dana rudara.

- Divne žene, hvala što ste danas ovde, ovde su žene rudari, rudarke, naše junakinje, naše heroine koje na najbolji mogući način doprinose razvoju Srbije. Beskrajno sam zahvalan na vašem teškom i odgovornom radu. Mi bez vas ne bismo imali ni dovoljno struje, ni dovoljno grejanja. Ovo su divne žene koje su zaposlene u različitim rudarskim basenima, inženjerke, imamo 135 njih koje ulaze u jamu i koje najteže poslove obavljaju rame uz rame sa muškarcime - rekao je predsednik Vučić.

Aleksnadar Vučić, Dan rudara
foto: TV Pink Printscreen

Posle prijema i koktela predsednik se obratio medijima i najavio da će u 13 sati odati poštu Miroslavu Lazanskom.

Predsednik se odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo i na situaciju u fabrici Geoks u Vranju i rekao da su radnici koji su tu izgubili posao već započeli prijavljivanje u fabrici Teklas koju je juče posetio u Vladičinom Hanu. Interesovanje je veliko, posebno što će tu plata biti 62.000, skoro duplo veća od one koju su imali u zatvorenoj fabrici.

On je rekao i da nikada nije razumeo optužbe opozicije da ne pomažu narodu, a kad pomažu onda zašto pomažu. Dodao je da to nikada neće razumeti.

Dan rudara, Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

O Trepči i provokacijama na KiM

- Što se tiče naših svetinja UNESKO je doneo odluku o ugroženosti objekata, kada imate društvo u kojem se takav odnos prema Srbima podstiče, a ne kritikuje, logično je da se sa time suočavamo. Sve će biti veoma teško, svaka bitka - rekao je predsednik.

Predsednik je čestitao praznik, Dan rudara, poručivši da nam rudarstvo danas donosi odlične rezultate i čini 3,5 do 4 odsto BDP-a. Zahvalio se još jednom damama koje su, svojim radom, omogućile da danas možemo da povećavamo minimalne zarade, ali i plate i penzije.

- Pokušaćemo da vidimo šta možemo da uradimo da bi plate rasle. Verujem u rudarstvo, to je grana privrede koja će tek da raste u Srbiji i da će njen značaj tek da se vidi - istakao je predsednik.

Dan rudara, Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

Potom se obratila i Danijela Todorović diplomirani inženjer rudarstva koja je rekla da su rudari uvek spremni za nove izazove.

- U jami nema mesta strahu. Zahvaljujem se državi što je uz nas, što prepoznaje i ceni naš rad i razume značaj rudarstva - istakla je ona.

Jelena Đurić inženjerka iz kompanije Srbija Zi Đin zahvalila se svima što je ove godine Dan rudara Srbije posvećen ženama.

Aleksnadar Vučić, Dan rudara
foto: TV Pink Printscreen

- Puno se ulaže, plate u našoj firmi su oko 100 hiljada dinara. Nadam se da je ovo prilika kada ćemo se svi zajedno dogovoriti i da nađemo modus da rudarima stvorimo još bolji način rada - istakla je ona.

Dan rudara, Mila Simić
foto: TV Pink Printscreen

Mila Simić geodetski inženjer iz basena Kolubara zahvalila se jer nisu zaboravljeni oni koji rade 365 dana u godini u svim uslovima.

- Žene koje žive rudarski život, a koje moraju da usklade uloge na poslu i u porodici. To su žene koje na svojim plećima iznose stojički poslove i na vreme. Svesni smo uloge rudarskog posla, od svake iskopane tone uglja znamo da zavisi Srbija - rekla je ona.

Uručila je predsedniku poklon uz rudarsko "Srećno".

Aleksnadar Vučić, Dan rudara
foto: TV Pink Printscreen

On je uputio i poruku "da znate da Srbija neće da beži od svojih kapaciteta uglja, imaćete posao i za 10, 20 i 30 godina"

- Veliko hvala, srećan praznik! Hvala na svemu što radite za našu zemlju - istakako je Vučić.

Početak prijema je u 11 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Biće uručeno osam nagrada, za dve rudarke i šest rudara, koji su njihove kolege proglasile najboljima.

Samostalni sindikat metalaca Srbije i ove godine, tradicionalno, obeležava Dan rudara svečanim skupom na kojem će se najboljim rudarima za 2021. godinu, iz rudnika Trepča "Zvečan", Rudnika bakra Ziđin - Bor i ogranka Majdanpek, kao i Rudnika Kotango, uručiti priznanja i pokloni. Prošle godine zbog pandemije nije bilo svečanosti za Dan rudara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track