ALBANCIMA SE NIŠTA NE MOŽE VEROVATI: Prištinska vlast "sahranila" Vašingtonski sporazum i podriva dijalog s Beogradom!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

sad je jasno

ALBANCIMA SE NIŠTA NE MOŽE VEROVATI: Prištinska vlast "sahranila" Vašingtonski sporazum i podriva dijalog s Beogradom!

Politika -

Prištinske vlasti su, posle neodgovornih pretnji da neće poštovati Vašingtonski sporazum, usvojile i zvaničnu potvrdu o gaženju tog međunarodnog ugovora koji uređuje odnose sa Beogradom, a čiji je pokrovitelj Amerika.

Ozbiljan problem

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je očigledna namera vlade Aljbina Kurtija da podrije dijalog sa Beogradom.

Dušan Janjić
foto: Kurir TV

- Praksa Prištine je do sada bila da, osim Briselskog sporazuma, izbegne ratifikaciju na desetine sporazuma koji se tiču dogovora s Beogradom, kako im ne bi dala veću pravnu snagu. Jasno je da Kurtijeva vlada ne želi da primenjuje Vašingtonski sporazum, ali to nije htela da ovako otvoreno, u parlamentu, potvrdi. Ovo će svakako stvoriti ozbiljan problem na relaciji Priština-Vašington, jer u Americi važi pravilo da sporazumi nisu personalni, pa prema tome iza Vašingtonskog stoji Amerika kao država, a ne njen bivši predsednik. Ovo stvara i novu krizu poverenja u dijalogu i otvara Srbiji prostor da kaže da Albancima ne treba ništa verovati - ocenjuje Janjić.

Mentalitet bunkera

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da odnos Prištine prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma pokazuje samo da kod prištinske vlasti pobeđuje mentalitet bunkera i da se na ovaj način podstiču konfrotacija i sukobi, a ne rad na normalizaciji odnosa i prevazilaženju razlika među stranama. Govoreći o reakciji Srbije na pomenutu odluku Prištine, on napominje da naša država nastavlja da insistira na sprovođenju postignutih sporazuma.

Marko Đurić
foto: Kurir

- Nikada nećemo odustati ni od Zajednice srpskih opština, ni od drugih obaveza, ali ne prepuštamo brigu o srpskom narodu na KiM slučaju - izjavio je Đurić za Tanjug, a prenosi B92.

On je podsetio i da je američka administracija u više navrata podržala obaveze iz Vašingtona i pozvala Prištinu na konstruktivan odnos. Podsetimo, kosovski parlament u petak nije usvojio Rezoluciju o Vašingtonskom sporazumu, kojom bi se Priština obavezala da ispuni sve obaveze iz tog dokumenta koji je potpisan 4. septembra 2020. u Beloj kući. Za rezoluciju je glasalo 24 poslanika opozicije, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

Incident kod administrativne linije

Hitac upozorenja, pa rafali

Patrola Vojske Srbije sa baze Mrče u Kopnenoj zoni bezbednosti u petak oko 16.30 uočila je u rejonu Ugljarski krš, u blizini administrativne linije sa Kosovom, grupu od oko 12 lica u nelegalnoj seči šume, koja su po nailasku patrole opalila metak u vazduh, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Vojna patrola je nakon toga ispalila hitac upozorenja u vazduh i krenula ka grupi, koja je pustila psa na pripadnike VS, dok su se iz šumarka na oko 200 metara dalje čula još dva rafala. Pred vojnom patrolom navedena lica su se zatim razbežala i povukla u pravcu Kosova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track