5. OKTOBRA JE BILA VELIKA IZDAJA! Od Slobe počeli da se sklanjaju svi od vrha policije do DB! ZEMUNCI SE TADA OSETILI MNOGO VAŽNI
Foto: Profimedia, 0288527374, 0069053224, 0025905487

prisećanje

5. OKTOBRA JE BILA VELIKA IZDAJA! Od Slobe počeli da se sklanjaju svi od vrha policije do DB! ZEMUNCI SE TADA OSETILI MNOGO VAŽNI

Politika -

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković kaže da su pripadnici Zemunskog klana umislili da su oni zaslužni za 5. oktobar.

"Petog oktobra je bila velika izdaja. Svi važni ljudi koji su bili oko Slobodana Miloševića su počeli da se sklanjaju. Od vrha policije do DB. Videli su da dolazi neko novo vreme", ispričao je Novaković.

Kako kaže Ljubiša Buha Čume je preko Dragoljuba Markovića, kuma Zorana Đinđića, imao vezu sa demokratama.

Peti oktobar, 5. oktobar
foto: Youtube Printscreen

"Oni su napravili taj sastanak Legije i Đinđića i Đinđića i Boška Buhe. I Legija i Buha su rekli da se neće mešati. Legija se samo prošetao, pozdravio se sa narodom i nije ništa radio 5. oktobra. Buha je bio komandant brigade milicije koja je bila osnova za suzbijanje demonstracija do tada. Buha se povukao takođe, nije intervenisao. Kao nagrada svega toga Zemunci su se osetili mnogo važnima.

Oni su pomislili da su oni 5. oktobar i da ništa od toga ne bi bilo da se oni nisu umešali. Oni su u svojim ludim glavama zamislili da su oni nagovorili Legiju, da se bez njih to ne bi završilo", rekao je Novaković u emisiji Bez ustručavanja.

Kako napominje Zemunci već početkom decembra smišljaju otmice.

Mile Novaković
foto: Stefan Jokić

"Na ideju otmica su došli jer su se ranije bavili krađom automobila i vraćanjem tih automobila za novac. To je slično otmicama. Drogu su radili non-stop", kaže Novaković.

Podsetimo, pre 19 godina, na Novom Beogradu je, ispred hotela "Jugoslavija" na smrt izrešetan jedan od najboljih generala MUP-a tog vremena, Boško Buha.

Za njegovo ubistvo postoje osumnjičeni, ali presude još uvek nema.

General Boško Buha imao je značajnu ulogu u petoktobarskim promenama u Srbiji. Кao komandant policijske brigade SUP Beograd dobio je zadatak da uz primenu sile prekine štrajk rudara u rudarskom basenu „Кolubara“. Štrajk rudara Кolubare je bio jedan od ključnih elemenata uspeha prevrata. Buha ne samo što dobijeni zadatak nije izvršio, nego je uspeo da prevari svoje pretpostavljene o pravim razmerama štrajka.

Boško Buha
foto: EPA

Sve je počelo u petak 29. septembra štrajkom rudara u rudnicima Kolubare, gde se proizvodi električna energija za veliki deo Srbije.

"Ceo 5. oktobar lomio se na Kolubari tih dana", rekao je svojevremeno Miodrag Ranković, tada predsednik Sindikata površinskih kopova Kolubare a danas predsednik Sindikata radnika Kolubare..

"Pritisci su bili strašni, dolazila je vojska, policija… Nudili su nam šta god hoćemo, vile na Dedinju, samo da RTS snimi bager kako radi" objasnio je on.

Tada je došao general Buha sa zadatkom da štrajk razbije kao i da obavesti nadležne o situaciji i obimu štrajka. On je, međutim, nakon pregovorima sa radnicima odbio da izvrši zadatak razbijanja štrajka i svoje pretpostavljene obavestio o znatno manjem obimu nemira unutar rudnika.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja