TEROR PRIMITIVIZMA: Zavetnici nasilno prekinuli promociju Basarine knjige! Javnost zgrožena ovim NECIVILIZACIJSKIM ČINOM!
Foto: Marina Lopičić, screenshot

SRAMOTA

TEROR PRIMITIVIZMA: Zavetnici nasilno prekinuli promociju Basarine knjige! Javnost zgrožena ovim NECIVILIZACIJSKIM ČINOM!

Politika -

Predstavljanje "Kontraendorfina" u Aranđelovcu nije održano do kraja zbog postupka desničarske organizacije. Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo netolerancija i agresija u punom smislu te reči

Pokret Zavetnici, čiji je lider Milica Đurđević Stamenkovski, priredio je omaž nacistima i njihovoj akciji 10. maja 1933. godine, kad su usred Berlina paljene nepodobne knjige i razbuktavane lomače koje će nešto kasnije zapaliti i čitav svet. Iako nisu založili vatru, Zavetnici su u četvrtak u Aranđelovcu, na predstavljanju romana "Kontraendorfin" Svetislava Basare, uspeli da kresnu šibicu - pokažu sav primitivizam i odsustvo civilizovanosti i ostave mrak za sobom.

Napravili haos

Naime, desničari, predvođeni predsednikom aranđelovačkih Zavetnika Zoranom Zečevićem, upali su na književno veče posvećeno aktuelnom dobitniku Ninove nagrade i napravili haos zbog neslaganja sa umetničkim delom pisca Basare. Prvi put u istoriji čuvene smotre Mermer i zvuci, dugoj 56 godina, jedan program ove manifestacije je morao biti prekinut. I to zbog toga što je Zečević izašao na pozornicu scene u parku Bukovičke banje i sprečio početak promocije.

Svetislav Basara
foto: printscreen/RTV Sumadija

On je zahtevao od organizatora da se pročita 16. stranica iz nagrađenog romana "Kontraendorfin", jer tu Basara "pogrdno piše o Desanki Maksimović".

Svetislav Basara
foto: Printscreen Facebook

Nemile scene upotpunile su i malobrojne pristalice Zavetnika, koje su insistirale na Basarinom nemoralu, uz poruku da "pisac može da radi u Beogradu ili bilo gde šta hoće, ali da u 'ustaničkoj Šumadiji' za njega nema mesta". Apeli organizatora da se umire, jer nije reč o političkom skupu, nisu pomogli, kao ni negodovanje publike, koja je željno iščekivala Basarino obraćanje. Umesto toga, Basara je bio primoran da napusti scenu i književno veče je prekinuto.

Svetislav Basara
foto: printscreen/RTV Sumadija

Na osnovu svega što se moglo videti i čuti ove večeri u Bukovičkoj banji, slobodno se može pretpostaviti da razularena rulja nije pročitala Basarin nagrađivani roman, već je potpala pod uticaj jednog dela medija koji je tendenciozno, bez konteksta, izvlačio rečenice u kojima se pominje poznata pesnikinja. Predstavnici smotre Mermer i zvuci pozvali su aranđelovačku policiju, koja je, međutim, došla kad su se gotovo svi razišli i sačinila zapisnik o incidentu.

Agresija i netolerancija

Kulturna i politička javnost zgrožena je incidentom u Aranđelovcu. Pozorišna rediteljka Vida Ognjenović kaže za Kurir da je to još jedan vandalizam u našem neposrednom okruženju i netrpeljivost prema kulturnom događaju.

Vida Ognjenović
foto: Dragana Udovičić

- To je netolerancija i agresija u punom smislu te reči. Nadam se da će nadležni reagovati adekvatno, jer ovakve stvari su postale previše učestale - kaže ona.

Dobitnica Ninove nagrade Ivana Dimić ne krije da je iznenađena ovim događajem.

Ivana Dimić
foto: Dragana Udovičić

- Sve što se desilo te večeri govori o atmosferi u našem društvu. Ljudi imaju pravo da tumače delo kako žele, ali ne mogu da prekinu promociju knjige i napadnu Basaru zbog nečeg što je napisao u svom romanu. Delikatno je kad se književnost tumači kao da je to direktna izjava pisca i njegov stav o Desanki Maksimović, a on sigurno ne misli tako o velikoj pesnikinji - ocenila je ona za Kurir.

Podršku Basari pružili su i bivše demokrate Dragan Šutanovac i Balša Božović, koji je posebno kivan na izgrednike.

Balša Božović
foto: Nemanja Nikolić

- Zavetnici - taj neuspeli politički abortus najnižeg nivoa "wannabe" bezbednjaka koji nisu prošli u drugi krug razgovora za posao perača WC šolja srpskog i ruskog DB, teraju jednog Basaru s promocije knjige. Bedni crvi. Podrška Basari - napisao je Božović na Tviteru.

Zavetnici su danas pokušali da se operu, pa su u saopštenju, između ostalog, tvrdili da "nije bilo reči o nasilnom prekidanju, već o verbalnoj raspravi, zbog činjenice da je reč o predstavljanju knjige u kojoj se na najbrutalniji nacin vređaju srpski velikani i vulgarizuje lik i delo jedne od najvećih srpskih pesnikinja, Desanke Maksimović".

Nebojša Bradić za Kurir

Krajnje uznemirujuće

Nebojša Bradić
foto: Zorana Jevtić

Bivši ministar kulture Nebojša Bradić osuđuje incident iz Aranđelovca:

- Pre 20 godina slobodno govoriti o onome što vam se sviđa, ukoliko je u okviru zakona jedne zemlje, bilo je suštinsko za sve ostale zakone zemlje. To se poslednjih godina promenilo. Krajnje je uznemiravajuće slušati često vrlo mlade ljude koji nastupaju kao da je istina konstrukcija i da su društvene istine - društvene konstrukcije. Verujem da postoje istine i laži. Ne razumem kako je društvo počelo da funkcioniše bez toga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track