02:52

DEJAN VUK STANKOVIĆ O SLUČAJU BATIĆI

usijanje dana

OVO JE JEDNO OD NAJTEŽIH BILATERALNIH PITANJA SRBIJE U ODNOSU SA SAD: Braća Bitići su omča oko vrata svakoj vlasti

Politika -

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine. U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahteva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahteva da osobe odgovorne za ubistvo braće Bitići budu privedene pravdi.

Braća Ilija, Agron i Mehmet Bitići ubijena su 8. jula 1999. godine na KiM, a njihova tela su pronađena dva dana kasnije u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

Bitići su američki državljani, u aprilu 1999. godine su stigli na Kosovo i postali deo Atlantik brigade OVK - među kojima je bilo još oko 400 američkih državljana albanskog porekla.

Usijanje dana, Jelena Milić, Salji Beriša, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

Dokle je stigla istraga o ubistvu? Da li je ovo još jedna rezolucija u nizu koja ima jasan cilj? Zašto napadi na srpsko stanovništvo na Kosovu progresivno rastu? Na ova i ostala pitanja u Usijanju Dana odgovaraće, Jelena Milić direktora Centra za evroatlantske studije, Demo Beriša predsednik Matice Albanaca u Srbiji, Dejan Vuk Stanković politički analitičar.

- Ovo je jedno od najtežih bilatelarnih pitanja koje Srbija ima sa SAD. Stvar je u tome da su braća Bitići američki državljani i Amerika stvarno brine o njima - navela je Milić.

Usijanje dana, Jelena Milić, Salji Beriša, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

- Ovaj predlog rezolucije ja vidim kao posao koji nije završen. Čitava ova stvar je poznata 22 godine, niko nije išao do kaja da se suoči sa pravnim implikacijama, a naravno tu postoji i ova dimenzija koja se tiče odnosa sa SAD. naša država nije pokazala spremnost da se uhvati u koštac sa ovim slučajem - naveo je Stanković.

03:02

BERIŠA: BRAĆA BITIĆI SU OMČA OKO VRATA SVAKOJ VLASTI!

- Braća Bitići nisu nastradali na teritoriji Kosova. Ovo pitanje se ne može svrstati po pitanju rata na Kosovu. Ovo je isključivo političko pitanje. Mi u tom trenutku nismo bili u ratu sa Amerikom. Braća Bitići su omča oko vrata svakoj vlasti u Srbiji. Kurti će ući u rešavanje ovog problema tek nakon lokalnih izbora - naveo je Beriša.

Usijanje dana, Jelena Milić, Dejan Vuk Stanković, Demo Beriša
foto: Kurir

Kurtijeva policija je politika medijske provokacije, napomenuo je Stanković.

- Mi sada imamo nadmoć nad Kurtijem, Srbija treba da ostane doslednja u pregovorima sa Briselom, napomenula je Milić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track