EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! Dačić: Srbija u Beogradu organizovala mirovne pregovore AVGANISTANA I TALIBANA, 3 puta su dolazili!
Foto: MIP/Arhiva

POLITIKA

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! Dačić: Srbija u Beogradu organizovala mirovne pregovore AVGANISTANA I TALIBANA, 3 puta su dolazili!

Politika -

Atmosfera je bila korektna i zajednička je ocena bila da je u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje, naveo je šef Skupštine

Srbija je pre nekoliko godina u Beogradu organizovala mirovne pregovore između Avganistana i talibana! Pregovore je, po dozvoli predsednika države Aleksandra Vučića, organizovao tadašnji šef diplomatije, a danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić!

Kako otkriva Dačić, prvi put nakon nekoliko godina, pregovori su organizovani u nekoliko navrata.

Ivica Dačić, Talibani, Pregovori
foto: Damir Dervišagić, EPA

- Tri puta su dolazili, ja sam im bio domaćin, a na video-vezi je bio aktuelni predsednik Avganistana. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir Avganistana i neki predstavnici talibana, odnosno njihovih frakcija. Ovde su razgovarali tri puta, ali kasnije su to preuzele velike sile. Kad su videle da mi to radimo, rekle su: "Mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru." Rezultat se vidi - ispričao je Dačić.

Ivica Dačić
foto: MIP/Arhiva

Srbija se, kako je rekao, nije mešala u te pregovore.

- Atmosfera je bila korektna i zajednička je ocena bila da je u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje - kazao je Dačić za Pink.

Ivica Dačić
foto: MIP/Arhiva

Dodao je da je Srbija kao domaćin tih mirovnih pregovora sebi napravila dobru priču sa Avganistanom, u smislu da nam je zahvalna i jedna i druga strana.

- Do danas nisam nikad nigde pričao o tome, jer smo se dogovorili da to bude tajna, odnosno da se ne objavljuje da se ne bi rušili pregovori - objasnio je Dačić.

Inače, govoreći o aktuelnim dešavanjima u Avganistanu, Dačić je rekao da Srbija "nema razloga da smatra da je prošli režim bio bolji prema nama nego što će biti neki novi".

talibani, Avganistan
foto: EPA

- Pod dominacijom Amerike, marionetski režim u Kabulu među prvima je priznao Kosovo kao nezavisno, jer im je to bio domaći zadatak i pitanje je da li bi to uradio neki drugi tamošnji režim. Zapadna hemisfera je doživela šamar u Avganistanu, nisu očekivali da se sve ovo desi, ovo što gledamo - rekao je Dačić.

Zaključio je da je u Avganistanu, u prisustvu NATO snaga, sto puta povećana proizvodnja heroina, navodeći da se, između ostalog, tako finansira talibanski pokret.

Činjenica da je Srbija posredovala u ovim mirovnim pregovorima ne iznenađuje karijernog diplomatu Zorana Milivojevića.

- Srbija u ovom trenutku na ovim prostorima jedina ima kapacitet u političkom smislu da može da posreduje u različitim vrstama pregovora zato što ima politički nezavisnu i vojno neutralnu poziciju i zato što održava dobre odnose sa svim najvažnijim faktorima u svetu. Treba podsetiti i na razgovore između Amerike i Ukrajine, odnosno SAD i Rusije o Ukrajini, kada je Srbija takođe bila posrednik - ocenjuje Milivojević za Kurir.

Aljbin Kurti

Prihvat izbeglica je deo saveza sa SAD

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je pitanje prihvatanja avganistanskih izbeglica, pored humanitarne solidarnosti, i deo saveza sa SAD, prenosi Koha. Kurti je rekao da se vlada Kosova već mesec dana bavi tim pitanjem i da su za prihvat i smeštaj izbeglica iz Avganistana formirani timovi u saradnji sa američkim vlastima.

- Nadamo se najboljem za narod Avganistana - rekao je on.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Printscreen/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track