ŠTA JE ISTINA IZA ANEGDOTE KOJA SE PREPRIČAVA: Tito nije provocirao paljenjem tompusa u Beloj kući
Foto: Printscreen/Youtube

zanimljiv susret

ŠTA JE ISTINA IZA ANEGDOTE KOJA SE PREPRIČAVA: Tito nije provocirao paljenjem tompusa u Beloj kući

Politika -

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je poznat po svojim raskošnim putovanjima prilikom kojih je obišao celu planetu i bio gost kod nekih od najuticajnijih ljudi tadašnjeg sveta. Godine 1971. obreo se u Sjedinjenim Američkim Državama kao lični gost Ričarda Niksona, predsednika SAD.

Ovo je bila prilika da Tito uzvrati posetu jer je nekih deset meseci pre, Nikson bio u poseti SFR Jugoslaviji. Broz je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika, a snimci njega i Jovanke kako srdačno ćaskaju sa Niksonom i njegovom surpugom obišli su svet.

Ipak, iza ove posete ostala je i jedna anegdota koja se, nakon Titovog povratka u Jugoslaviju, često prepričavala.

Naime, tokom sastanka sa Niksonom, u sobi punoj novinara i fotoreportera, Tito je zapalio tompus!

Iako smo prvobitno objavili da je pušenje je u Beloj kući bilo strogo zabranjeno još od 1946. godine u članku koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Klintonove administracije da zabrani pušenje u Beloj kući. Bil Klinton 42. je predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine također ističe da je “Klinton zabranio pušenje u Bijeloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”. Dakle, odluka njegove administracije o zabrani pušenja došla je više od dvadeset godina nakon što je fotografija na kojoj Tito puši nastala. Tako da nije bilo, kako je prvobitno objavljeno navedenog dijaloga Tita i Niksona, niti bilo kakve provokacije od strane Josipa Broza u Beloj kući.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track