HAŠKA VERZIJA ISTORIJE U NASTAVI? Deca treba da koriste materijal koji sprema Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove?
Foto: Kurir

usijanje dana

HAŠKA VERZIJA ISTORIJE U NASTAVI? Deca treba da koriste materijal koji sprema Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove?

Politika -

Haški lobisti na mala vrata pokušavaju da uvuku svoju verziju istorije o ratnim dešavanjima tokom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije. Naime, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nedavno je održao radionicu za nastavnike istorije iz Srbije na kojoj je izvršena obuka o korišćenju nastavnih materijala. Koju arhivu će ponuditi srpskim nastavnicima istorije? Za čije interese se to radi? Da li je ovo još jedan udar na srpski nacionalni identitet i istoriju?

Veselin Šljivančanin, Darko Mladić, Miloje Pršić, Usijanje dana
foto: Kurir

Gosti Usijanja dana su Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića i prof. dr Miloje Pršić, istoričar. Urednica i voditeljka emisije Silvija Slamnig.

- Ja sam doživeo nepravdu i odveden sam u Hag iako sam u Beogradu imao suđenje, i nije bilo krivice. U mom slučaju nije bilo dokaza, svee su izmišljali, a kada sam dovodio svedoke odbrane, žive oficire JNA, tužilac im je pretio i nazivoa lažovima. Njih ne zanima istina, kaže Šljivančanin.

01:58

ŠLJIVANČANIN: Hag ne interesuje istina!

- Tu nema veze sa istinom, tačni je što je Šljivančanin rekao, ništa nije tačno, kad bi ih slušali učili bi zapdanjačku istoriju, kaže Pršić.

Veselin Šljivančanin, Darko Mladić, Miloje Pršić, Usijanje dana
foto: Kurir

- Svi zaboravljamo da je haški tribunal osnovan od strane UN, a ovi pokušaji da se napiše istorija je mešanje u unutrašnje stvari države i pokazuje licemerje tribunala.

01:34

ISTORIČAR PRŠIĆ U USIJANJU DANA: Događaji iz devedesetih ne mogu da budu predstavljeni kroz Haški tribunal

Ovo se dosta dugo radi, postoje i fondovi za nastanike, kaže Darko Mladić.

02:28

DARKO MLADIĆ U USIJANJU DANA: Haški tribunal se meša u unutrašnje stvari države

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track