TENZIJE U CRNOJ GORI ZBOG USTOLIČENJA MITROPOLITA JOANIKIJA: Milovi i Miraševi sledbenici spremaju bunt i proteste
Foto: Kurir

usijanje dana

TENZIJE U CRNOJ GORI ZBOG USTOLIČENJA MITROPOLITA JOANIKIJA: Milovi i Miraševi sledbenici spremaju bunt i proteste

Politika -

Pet dana pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u Crnoj Gori su sve veće tenzije. Pozivi crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i Miraša Dedeića, samozvanog mitropolita kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve, u narodu zvanog raspop, da se što više njihovih pristalica okupi u Cetinju na protestu, zapravo je poziv na ekstremizam i građanske sukobe, saglasni su analitičari. Đukanovićevi pozivi na proteste se dešavaju tačno godinu dana od izbora u Crnoj Gori, gde je njegov DPS izgubio vlast posle 30 godina.

Šta se u Crnoj Gori promenilo nakon godinu dana od parlamentarnih izbora? Kako će proći ustoličenje u Cetinju? Da li se očekuju novi nemiri i građanski sukobi?

04:36

PREDRAG SAVIĆ I DRAŠKO ĐENOVIĆ U USIJANJU DANA: Bilo bi veliko zlo i sramota da protesti prekinu ustoličenje Joanikija

Gosti "Usijanja dana" su Vladislav Dajković, politikolog i politički aktivista iz Crne Gore, Draško Đenović, verski analitičar i Predrag Savić, advokat i politički analitičar. Urednica i voditeljka je Silvija Slamnig.

Predrag Savić, Draško Đenović, Vladislav Dajković, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ustoličenje Joanikija ne smeta vernicima nego onima koji se bave politikom i u svemu vide politiku. Demontracije na Cetinju ne možemo vezivati za verni narod, nego za ljude koji se bave politikom, i koji smatraju da treba da imaju samostalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu, kaže Đenović.

- Bilo bi veliko zlo i sramota da protrsti spreče ustoličenje Joanikija, SPC je odustala od opštenarodnog zbora na Cetinju, a zlokobne najave stižu od predsednika Mila Đukanovića, koji ruši osnovne slobode i prava, meša se u verska pitanja, izaziva versku mržnju, kaže Savić.

Predrag Savić, Draško Đenović, Vladislav Dajković, Usijanje dana
foto: Kurir

- Situacija je za sada mirna, a mene od Đukanovića i njegove ekipe brine više ponašanje predstavnika Vlade, koji pokazuju svoju nemoć, Krivokapić je rekao da će doći, a sad neće, kaže Đenović.

Predrag Savić, Draško Đenović, Vladislav Dajković, Usijanje dana
foto: Kurir

- Krivokapić menja mišljenje kako vetar dune, i radi za svoj einterese a ne interese građana Crne Gore, kaže Đenović.

- Miitropoliti su bili ustoličavani i za najgore vreme komunizma, i to treba da se održi na Cetinju, i da je želje nekih da dokažu postojanje CPC i nekog zasebnog identita pogrešna, potreban je niz uslova koje treba ispuniti da bi se dobila autokefalnost, kaže Savić.

02:03

VLADISLAV DAJKOVIĆ ANALITIČAR IZ CRNE GORE U USIJANJU DANA: Situcija je za sad mirna, ali me brine šta može da bude

- Joanikije je rođen u Crnoj Gori, studirao u Beogradu ali život proveo u Crnoj Gori, i svi argumenti da on nije pravi mitropolit padaju u vodu, kaže Đenović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track