PREDSEDNIK VUČIĆ OBRATIO SE NACIJI DIREKTNO SA BLEDA! Sami odlučujemo o svojoj sudbini, mnogi su STRADALI ZBOG OVE IDEJE!
Foto: Printscreen/pink

PREDSEDNIK VUČIĆ OBRATIO SE NACIJI DIREKTNO SA BLEDA! Sami odlučujemo o svojoj sudbini, mnogi su STRADALI ZBOG OVE IDEJE!

Politika -

Vučić se nalazi u službenoj poseti na Bledskom strateškom forumu. Vučić kaže da je ponosan na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je potrebno da razvijamo odnose sa zemljama u regionu.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a da je na sastanku bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

Predsednik je upozorio da će lažna država Kosovo krenuti u kampanju za ulazak u razne međunarodne organizacije. Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a na sastanku je bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što ja mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Jasno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca. Mi moramo da se zbližavamo sa svima u regionu i ponosan sam na inicijativu "Otvoreni Balkan" - rekao je Vučić.

Ističe da je imao mnogo susreta na marginama na kojima je izrazio zabrinutost zbog planirane akcije Prištine, čime bi se stvorila još veća nesigurnost.

Na pitanje o inicijativi "Otvoreni Balkan", Vučić kaže da Borut Pahor nije kritikovao ovu inicijativu, ali da je jasno da ne postoji oduševljenje ovom idejom.

- Napravili su nam palačinke, ali su odlučili da ne stave "nutelu", već malo lošiji namaz. Mi smo sada napravili sami palačinke, a ponekad stavimo i "nutelu". Zašto bi se to nekome dopalo? - zapitao je predsednik. Ističe da je jasno da će mnogi zbog ovoga biti nezadovoljni, a da će tek nekolicina biti srećna.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je "Otvoreni Balkan" naš interes - rekao je predsednik.

Ističe da Srbija počinje da odlučuje o svojoj sudbini, a to se mnogima ne dopada.

- Ideja "Balkan Balkancima" je ideja koja može da nas spasi - rekao je Vučić.

Ističe da je za koji dan 4. septembar, a ako Albanci krenu u akciju, "za nas nema spavanja".

- U spoljno političkom smislu, čeka nas interesantna jesen - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Na pitanje o razgovoru sa visokim predstavnikom Šmitom, predsednik kaže da ga je danas sreo, da su se pozdravili i kratko razmenili mišljenja. Dodaje da bi trebalo da se sretnu, ali da tačan datum ne zna.

- Razgovaraćemo uskoro. Za nas je važno i dobro je da Šmit nije poslušao besmislene zahteve. Neki ljudi ne mogu da razumeju koliko je to neodgovorno i opasno. Videćemo kakvi će zaključci biti po tom pitanju - rekao je Vučić.

Na pitanje o fotografiji sa Zmagom Jelinčićem, Vučić kaže da bi zbog nje trebalo da dobije hašku optužnicu.

- To dovoljno govori o tome da se traži razlog za napadanje, iako ga nema. To više govori o njima, nego o meni. Ne pada mi na pamet da se pravdam - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi se uplašio za Srbiju kada bi prestali da ga napadaju i razapinju.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Na pitanje o rečima Viktora Orbana i njegovom stavu da je Srbija više potrebna EU nego obrnuto, Vučić mu se zahvalio i rekao da on razume značaj Srbije i pokazuje joj poštovanje.

- Nama je EU potrebna i važna, a u međuvremenu moramo da živimo, preživimo i unapređujemo ekonomiju. To nam je važno, a pritom moramo da rešavamo pitanje Kosova, a teško je da igrate tango sa nekim ko trči po sali. Možemo tako da se igramo dečjih igara, ali ne i tango - rekao je Vučič.

Predsednik kaže da, za razliku od Šolaka i Đilasa, on ne izmišlja, a kada se bori za samostalnu Srbiju i uspe jednom u više od 140 godina da postigne to da Srbija bude prva ili druga u Evropi po stopi rasta, kada se grade putevi, bolnice, a Srbija napreduje, onda ne očekuje da će ga voleti i da neće biti uložen veliki novac da ga sruše.

- To razume i onaj ko se bavi, i onaj ko se ne bavi politikom. Vi ljudi, samo napred, a narod će doneti odluku - rekao je predsednik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track