VUČIĆ: Priština 4. septembra kreće s akcijama za prijem u međunarodne organizacije! To će uneti dodatne nestabilnosti u region!
Foto: Printscreen/Instagram

Opasno

VUČIĆ: Priština 4. septembra kreće s akcijama za prijem u međunarodne organizacije! To će uneti dodatne nestabilnosti u region!

Politika -

Predsednik kaže da će zbog ovoga stati dalje sprovođenje Vašingtonskog sporazuma. Ponovio je da Srbija ne može da postane članica EU dok ne reši odnose s Prištinom

Priština će od 4. septembra krenuti u diplomatsku ofanzivu sa zahtevom da Kosovo bude primljeno u mnoge međunarodne organizacije, upozorio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih informacija koje je dobio. Predsednik ocenjuje da bi to značilo zaustavljanje dalje primene Vašingtonskog sporazuma.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram

Spremni za dijalog

Vučić je naglasio da je na Srbiji da se pripremi za takav razvoj događaja, te da na njega i odgovori.

O kancelarki

Niko kao Merkelova

Vučić je, povodom skorog odlaska Angele Merkel s mesta nemačke kancelarke, rekao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj ma ko da dođe na vlast.

- Mene brine činjenica, a mi smo dobili i informaciju iz naših obaveštajnih izvora, da Priština od 4. septembra kreće sa novim akcijama i sa novim zahtevima priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama, Interpolu, Unesku, Savetu Evrope. U potpunosti zaustavljaju dokumentaciju Vašingtonskog sporazuma. Uneće dodatne nestabilnosti u region. Naše je da se pripremimo da odgovorimo na tako nešto, ali Beograd je i dalje spreman da se odazove svakom eventualnom pozivu u Brisel na nastavak dijaloga - istakao je Vučić juče tokom Bledskog strateškog foruma, čija je glavna tema bila budućnost Evrope.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram

Dodao je da očekuje da će razgovor na tehničkom nivou s posrednikom Miroslavom Lajčakom biti nastavljen uskoro, kao i da bi ovaj slovački diplomata uskoro mogao da poseti i Beograd i Prištinu. Vučić se, kako je rekao, na Bledu nije sastao s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već ga je „video sa bine“, dodajući da verovatno „svi čekaju da se završe lokalni izbori u Prištini“.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram

Predsednik je ponovio da Srbija ne može da postane članica Evropske unije dok ne reši odnose s Prištinom i da niko ne treba bilo koga da laže i obmanjuje po tom pitanju.

- Ali važno je za Evropu da pokazuje da je i dalje privlačna, da bi i drugi narodi imali želju da budu deo Evrope - ukazao je on.

Viktor Orban više nego jasan

Srbija je ključna, više ona treba EU nego Unija Srbima

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je u govoru na Bledu da bez prijema Srbije u članstvo EU nema potrebe pričati o bezbednosti i evropskom identitetu.

- Ključna zemlja je Srbija. Istina je da je nama, evropskim zemljama, potrebnija Srbija nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji. Dok ne primimo Srbiju u EU, glupo je da govorimo o bezbednosti i evropskom identitetu. U suprotnom, bezbednost će patiti - poručio je Orban.

Viktor Orban
foto: Kurir

Razgovor s Hrvatskom

Predsednik je rekao i da se na Bledu nije sreo ni s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, ali je dodao da će se uvek zalagati za unapređenje saradnje s Hrvatskom i da je s njenim predstavnicima spreman da priča o svim pitanjima važnim za ceo region.

O evropskoj uniji i „Otvorenom Balkanu“

Entuzijazam za pristup Uniji slabi u celom regionu

Vučić je na forumu na Bledu kazao da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu, ali i ukazao da entuzijazam za pristupanje EU slabi ne samo u Srbiji već na čitavom zapadnom Balkanu.

- Svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, ali kada se dođe do zapadnog Balkana, kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo sopstvene načine za podsticanje privrednog rasta - naveo je on.

Dodao je da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, zahvaljujući tome što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti, poput inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je ugovorena pošto zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekima ne sviđa „jer nemaju kontrolu nad procesom“:

- Verujem da je posle bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima.

- Čini mi se da u Hrvatskoj uvek postoji prostor za negativne izjave o Srbiji i njenom rukovodstvu, slično je i u Srbiji. A danas sam govorio da, iako ne gledamo gotovo ni na jednu stvar isto ili slično, naša budućnost mora da bude u saradnji. Ako to ne razumemo, nećemo opstati ni jedni ni drugi. Moraćemo da budemo zajedno ako hoćemo da postojimo - istakao je Vučić. Osvrnuo se i na predstojeći popis u toj zemlji i ocenio da je veoma važno da se svi ljudi slobodno izjasne o tome kako se osećaju, i da to važi i za Srbe koji tamo žive.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel

Zahvaljujući Vučiću EU vidljivija u Srbiji

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je direktan i konkretan razgovor koji je vodio s Vučićem doprineo da angažman i ulaganja Evropske unije u Srbiji postanu opipljiviji i vidljiviji. Takođe, Mišel naglašava da je svako širenje učinilo EU boljom. Kako kaže, zapadni Balkan je važan Uniji isto kao što je i zapadnom Balkanu važna EU.

Vučić je tokom Bledskog foruma razgovarao i s domaćinima - predsednikom i premijerom Slovenije Borutom Pahorom i Janezom Janšom. Prisustvovao je i ručku koji je organizovao Pahor.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track