NOVA PROVOKACIJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVA: Priština ponovo zabranila Petkoviću da odnese POMOĆ SRBIMA
Foto: Nemanja Nikolić

kim

NOVA PROVOKACIJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVA: Priština ponovo zabranila Petkoviću da odnese POMOĆ SRBIMA

Politika -

Privremene institucije u Prištini zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković trebalo je da danas i sutra boravi na Kosovu i Metohiji i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta. Trebalo je takođe da poseti i više socijalno ugroženih porodica i uruči im pomoć, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.

- Više je nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina počela predizbornu kampanju koja se po pravilu uvek prelama preko leđa srpskog naroda - saopštila je Kancelarija za KiM.

U pitanju je treća zabrana Prištine direktoru Kancelarije za KiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što dodatno pokazuje, kako se navodi, nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom.

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

- Reč je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom - rečeno je iz Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, posebno je neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini.

- I prethodne dve posete bile su u znaku obeležavanja datuma godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju i to pravo nam niko ne može oduzeti - navodi Kancelarija za KiM.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track