SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici danas o Zakonu o zaštiti potrošača
Foto: Nikola Anđić

rasprava u parlamentu

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici danas o Zakonu o zaštiti potrošača

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeće danas raspravu o Predlogu zakona o zaštiti potrošača, kojim bi trebalo da bude uspostavljen institucionalni okvir za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, i uvedena bolja zaštita putnika i viši nivo odgovornosti u radu potrošačkih udruženja.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga, novi zakon potreban je zbog nepostojanja preciznog broja potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, nepostojanja efektivne kazne, i zbog neuskladjenosti potrošačkog prava Srbije sa novim propisima EU.

U obrazloženju se dodaje da su tokom primene dosadašnjeg Zakona o zaštiti potrošača uočeni nedostaci koji sprečavaju njegovu potpunu primenu u praksi.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice, Skupština Srbije razmatraće i Predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma vlada Srbije i Maroka o saradnji u oblasti odbrane.

Ministarka Matić: Cilj novog zakona visok nivo zaštite potrošača

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je cilj novog Zakona o zaštiti potrošača da gradjanima omogući da svoja prava ostvare efikasnije i uz što manje troškova te da se na taj način postigne visok nivo zaštite potrošača u Srbiji.

Obrazlažući predlog zakona pred poslanicima, ministarka je rekla da se predvidja čitav niz novih rešenja kada je reč o obavezama i pravilima koji se odnose na rad trgovaca i dovešće do poboljšanja pozicije potrošača "Razlozi za donošenje novog zakona se ogledaju u sprovodjenju novih instrumenata zaštite prava potrošača kojim se regulišu sva ptanja od značaja i unapredjuje se nivo zaštite i informisanosti potršača i putnika, čime je postignuta delimična harmonizacija sa direktivama Evropske unije iz 2015. godine", rekla je Matić.

Ona je istakla da je Zakon o zaštiti potrošača višestruko značajan, da će doprineti zaštiti prava potrošača i pozvala poslanike da ga podrže.

Kako je navedeno, saradnja može obuhvatiti oblasti obuke i vojne vežbe, industriju odbrane, logističku podršku, informacionu bezbednost, razmenu iskustava, vojno zdravstvo, vojnu istoriju i muzeologiju.

Na dnevnom redu je i sporazum sa Rusijom o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, čiji su osnovni zadaci učešće u realizaciji programa bilateralne društvene, kulturne, naučnotehničke i informativne saradnje.

Poslanici bi trebalo da potvrde i Okvirni sporazum o zajmu od 32 miliona evra za projekat Studentsko stanovanje, kao i Amandman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Poslanici će razmotriti i sporazum Srbie i Nemačke o saradnji u oblasti odbrane, kako je navedeno "na načelima jednakosti, reciprociteta i zajedničkih interesa".

Biće reči i o izmenama sporazuma sa Ukrajinom o ukidanju viza za njihove državljane, predlogu odluke o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije, kao i o kadrovskim izmenama u skupštinskim odborima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track