PREDSEDNIK VUČIĆ ZA KLAJNE CAJTUNG: Proizvodićemo kinesku i rusku vakcinu, uskoro kamen temeljac nove fabrike
Foto: Marina Lopičić

sjajne vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA KLAJNE CAJTUNG: Proizvodićemo kinesku i rusku vakcinu, uskoro kamen temeljac nove fabrike

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će naša zemlja proizvoditi kineske i ruske vakcine.

Vučić je to rekao u intervjuu za austrijski "Klajne cajtung" (Kleine zeitung) i dodao da ne razume zašto postoji otpor vakcinaciji, što je, kako je naveo, globalni problem, a ne problem samo jedne zemlje.

"Narednih dana biće postavljen kamen temeljac za novu fabriku koja će u našoj zemlji proizvoditi kinesku vakcinu protiv korona virusa. Prva komponenta ruske vakcine Sputnjik V već se proizvodi u Srbiji, a trenutno se radi na tome da se proizvodi i druga komponenta", kazao je predsednik Srbije, pa dodao:

"Teorije zavere i negativne poruke očigledno imaju veću probojnost od pozitivnih, u čemu značajnu ulogu igraju i društvene mreže, kao i to što ljudi svoje slobode vide u nerazumnim stavovima".

Govoreći o zaštiti životne sredine, Vučić je naglasio da se toj temi pridaje sve veći značaj u Srbiji, gde životni standard raste i gde se sve više grade fabrike i putevi.

"Pitanje je da li je to stvarno najvažnija tema ili samo jedna važna tema. Tu je reč i o političkoj zloupotrebi. Mi ćemo na to odgovoriti ozbiljnom politikom, što znači poboljšanjem kvaliteta vazduha i vode, u šta ćemo mnogo novca investirati", dodao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Kleine zeitung

On je podsetio da plan "Srbija 2025" predviđa da se više od 120 opština priključi na kanalizacionu mrežu, kao i da se u svim gradovima izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te da se uklanjaju iz vodovodne mreže azbestne cevi.

"Sve ćemo to da uradimo, ali neću učestvovati u deindustrijalizaciji Srbije. Želimo još više industrije i fabrika, i moramo naći srednji put između zaštite životne sredine i privrede, ali ne po cenu da naša privreda ne raste dalje", nastavio je Vučić.

Upitan za "umor od proširenja EU", predsednik Srbije je odgovorio da su šefovi diplomatija članica na nedavnom sastanku ukazali da naša zemlja napreduje po pitanju vladavine prava, uz konstataciju da to još nije dovoljno.

"I kod usaglašavanja sa spoljnom politikom EU podigli smo usaglašenost sa 46 na više od 62 odsto. Verujem da ćemo do kraja godine otvoriti pojedine klastere prema novoj pristupnoj metologiji. Ali, za nas je važno da znamo da smo iskreno na evropskom putu, međutim, moramo gledati i na naš privredni rast i ne možemo čekati dok se promeni raspoloženje u EU. Želimo da učinimo sve kako bi postali članica EU i nemamo nijedan drugi put, ali zbog toga sigurno nećemo imati loše odnose prema Rusiji i Kini", zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track