o pritiscima

ŽARKO OBRADOVIĆ ZA KURIR TV: Dolazak Angele Merkel govori koliko ona poštuje predsednika Vučića i Srbiju

Politika -

Poslednjih dana Srbija je izložena kontinuiranim pritiscima iz regiona i Evropske unije.

Od relaksiranja odnosa Grčke i Španije sa Kosovom, pozivanja hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to i učine, preko sabotaže briselskog dijaloga Beograda i Prištine od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pa sve do odbijanja Crne Gore da potpiše Temeljni sporazum sa SPC i usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

Ipak, na sve ovo Srbija ne ostaje nema, naprotiv. Mi ne stvaramo ambijent za sukobe, mi insistiramo na razgovoru i ekonomskoj saradnji.

Žarko Obradović
foto: Kurir televizija

O ovoj temi govorio je Žarko Obradović predsednik Odbora za spoljnu politiku u emsiji "Puls Srbije".

- Ja mislim da je diskutabilna funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. To je pitanje svih pitanja. Zašto se njegov prethodnih na samom kraju svog mandata odlučio za takav jedan zakon, jer čini mi se da su svi takvi postupci pokušaju prekrajanja Dejtonskog sporazuma na jedan brutalan način. Znamo kako je sve u Bosni počelo i kako se završilo. Logično je da Dejtonski sporazum treba da bude i početak i kraj razgovora o Bosni i Srbija insistria na njegovom poštovanju - kaže Žarko.

Pred sam kraj mandata u Beograd dolazi i Angela Merkel, kancelarka Nemačke. Ona će se između ostalog, sastati i sa predsednikom Vučićem.

Žarko Obradović
foto: Kurir televizija

- Ne treba prenebegnuiti činjenisu da je Nemačka glavna zemlja u EU i najjača u zapadnom delu Evrope i dobra je stvar da ona dolazi i pokaže jedan stav prema Srbiji, a to govori i o ugledu koji predsednik Srbije uvažava od strane Angele Merkel. Njen postupak govori koliko ona poštuje predsednika Vučića. Srbija je glavni partner za razgovor sa njom - kaže Obradović.

On se osvrnuo i na dijalog Srbije i Prištine i naglasio da ga ni malo ne čudi kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Žarko Obradović
foto: Kurir televizija

- Ne čudi kršenje Vašingtonskog sporazuma, mislim da će SAD dobro morati da razmisli o potezima Prištine, jer to znači i ignorisanje SAD-a i svega onoga što oni znače na ovim prostorima. Ono što smo mi rekli je da će naša zemlja odgovoriti i racionalno i adekvatno na poteze Prištine. Mislim da je ono što radi predsednik Vučić jako važno, i cela vlada - kaže Žarko i dodaje da je suština da Srbija ima što više kontakata sa zemljama koje odlučuju, da ih upoznaje sa svojim stavovima.

Obradović je naglasio i da veruje da Grčka i Španija neće priznati nezavisnost tzv. Kosova i da za to postoje jaki razlozi.

Kurir.rs OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:46

MLAĐE GENERACIJE META ZLOUPOTREBA U DRUŠTVU: Treba li deca da uče o Haškom tribunalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track