TUŽILAC TVRDI DA ĆE DOKAZATI KRIVICU SALJIHA MUSTAFA: OVK zločinac terorisao Albance samo zato što su se družili sa Srbima
Foto: Screenshot

užas iz 1999. godine

TUŽILAC TVRDI DA ĆE DOKAZATI KRIVICU SALJIHA MUSTAFA: OVK zločinac terorisao Albance samo zato što su se družili sa Srbima

Politika -

U nastavku uvodne reči na haškom procesu bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi (Salih), tužioci su tvrdili da će dokazati da je Mustafa kriv za zločine nad Albancima u pritvoru OVK u selu Zlaš na Kosovu, 1999, za koje je optužen.

Tužilac Cezare Mihalčuk (Cezary Michalczuk) rekao je da je optuženi Mustafa, u aprilu 1999, u improvizovanom pritvoru u selu Zlaš, u planinskom području Goljak, "nezakonito pritvorio" šestoricu Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima", "špijunima" ili političkim protivnicima.

Po rečima tužioca, pripadnici jedinice BIA, kojom je Mustafa zapovedao, pritvorene Albance su držali pod nehumanim uslovima i svakodnevno mučili, zlostavljali i prebijali, a jednog pritvorenika su i ubili.

"OVK je pritvorenike optužila da su kolaboranti. Da budemo jasni, oni nisu bili kolaboranti u smislu da su pomagali neprijatelju u vojnom smislu. Nisu imali oružje i svi su bili civili. Samo su se družili sa Srbima ili su radili s njima. Za neke je OVK smatrala da nisu imali pravo političko opredeljenje", naznačio je tužilac Mihalčuk.

Tužilac je rekao da je Mustafa, kao komandant, "i sam učestvovao u prebijanju i maltretiranju" pritvorenika.

U nastavku današnjeg zasedanja, uvodnu reč će dati zastupnica žrtava, nemačka pravnica Ani Pues (Anni).

Sud je do sada odobrio da u procesu Mustafi učestvuje devet žrtava, koje će biti ravnopravne strane u postupku i moći će da traže odštetu, ako optuženi bude osudjen.

Proces Mustafi (49) je prvo suđenje pred tim sudom, koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod medjunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Mustafa je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo u logoru OVK u selu Zlaš, od 1. do 19. aprila 1999.

Prve svedoke protiv Mustafe, tužioci će pred sudije izvesti od 20. septembra.

Većem koje sudi Mustafi predsedava sudija Mapi Felt-Folja (Mappie Veldt-Foglia) iz Holandije.

U veću su još sudije Roland Dekers (Dekkers), takodje iz Holandije, Žilber Biti (Gilbert Bitti) iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Optužnicu protiv Mustafe je 19. juna prošle godine potvrdio sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou).

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 28. septembra 2020, Mustafa je odbio da se izjasni o krivici, na šta je imao pravo po pravilima suda. Mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track