OPASNO: Hrvati bi da osnuju Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je postojala samo u vreme ustaša! BACILI OKO NA VREDNU IMOVINU SPC!
Foto: AP/Darko Vojinović, Shutterstock

sramna Kampanja

OPASNO: Hrvati bi da osnuju Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je postojala samo u vreme ustaša! BACILI OKO NA VREDNU IMOVINU SPC!

Politika -

U delu hrvatske javnosti ponovo je pokrenuta kampanja za osnivanje nove pravoslavne crkve. Traže progon SPC, a pozivaju i Srbe da se na predstojećem popisu ne izjašnjavaju kao vernici srpske crkve, već nepostojeće HPC

U delu hrvatske javnosti počela je opasna kampanja, i to za ponovno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), koja je poznata po tome što je postojala jedino u vreme ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH)!

Kampanja je pokrenuta u delu medija, ali i nevladinog sektora, a sagovornici Kurira ocenjuju da iza svega zapravo stoji namera da se dokopaju vredne imovine koju u Hrvatskoj ima Srpska pravoslavna crkva (SPC). HPC bi zapravo bila nalik Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) u Crnoj Gori, koju je osnovao raspop Miraš Dedeić, godinama pokušavajući da preotme svetinje SPC u toj državi.

bilbord, Srbi, popis, popis stanovništva, Hrvatska
foto: Facebook Printscreen/Portalnovosti.com

Mediji u Hrvatskoj nedeljama pišu izrazito negativne tekstove o SPC i patrijarhu Porfiriju, pa je tako Hrvatski tjednik zatražio njenu zabranu i proterivanje iz države, te obnavljanje HPC. Nedeljnik 7dnevno je SPC proglasio ni manje ni više nego terorističkom organizacijom, a takođe su pisali i o tome da se pitanje registrovanje HPC nalazi pred hrvatskom vladom, koja treba da donese odluku.

Istovremeno, na oko 80 mesta u Hrvatskoj postavljeni su veliki plakati na kojima fantomska "Udruga hrvatskih pravoslavnih vernika", uoči tamošnjeg popisa stanovništva, "pokrštava" Srbe i sugeriše da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepostojeće HPC.

Inače, takozvana HPC nastala je u ideologiji ustaškog zločinca Ante Pavelića, koji ju je lično i osnovao 1942. godine. Na njenom čelu je bio mitropolit novomoskovski Germogen, emigrant iz Rusije, a crkvu niko nije priznao.

Željko Injac
foto: RTV

Verski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da je imovina SPC u Hrvatskoj ogromne vrednosti, te je to verovatno razlog zašto žele da stvore HPC, koja bi potom atakovala na tu imovinu.

- Naravno da postoje ljudi koji su bacili oko na tu imovinu, kao Milo Đukanović u Crnoj Gori, i zapravo su svi u regionu od bivših republika i krenuli njegovim putem. To bi svakako bila čista otimačina. Sve u svemu, ne radi se tu ni o kakvoj veri, već je u pitanju nacionalno-politički projekat koji se nastavlja na osnove NDH - kaže Injac.

Podseća da su Hrvati pokušavali da naprave državnu naciju i da sve nacije koje su u Hrvatskoj pretope u Hrvate.

- Taj projekat traje više od jednog veka. Na isti način se pokušava u celom regionu sa SPC učiniti, jer posle raspada Jugoslavije Srbi su ili proterani, ili potisnuti iz dela zemalja u regionu. Na taj način se sada želi uraditi i sa SPC, jer je samo srpska crkva ostala kao institucija koja se nalazi na svim prostorima, a okuplja Srbe - dodaje Injac.

Politički analitičar i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski smatra da je pokušaj stvaranja HPC delom kompleks, a delom materijalne prirode, odnosno pikiranje imovine SPC u Hrvatskoj.

Žarko Puhovski
foto: Youtube/Printscreen

- To je manipulisanje verom. Drugo, pokušaj stvaranja HPC ima loš ukus iz NDH vremena. Ta crkva jeste formalno osnovana, ali kao nevladina organizacija. No, svakako je jedan od ciljeva i otimanje imovine SPC, koja je, pre svega u Zagrebu, ogromna. Sve u svemu, ovo su glupi amaterski pokušaji sa adrese jedne nevladine organizacije, koja pre svega hoće provokaciju - kaže Puhovski za Kurir.

SPC u Hrvatskoj

Basnoslovno vredna imovina

SPC u svom vlasništvu u Hrvatskoj ima najviše nekretnina u Zagrebu i sve ih izdaje i od toga finansira svoj opstanak u toj zemlji. Prema nezvaničnim procenama, u toj državi crkva ima tapije na 700 hektara zemlje, 2.300 hektara šuma, na više desetina zgrada, parohijskih domova i crkvišta...

Pored toga, SPC ima vlasničke papire na hotel "Banija" u Petrinji, Đački dom i Higijenski zavod u Karlovcu, Muzičku školu "Josif Runjanin" u Vinkovcima, Srpski dom u Vukovaru, ali i više objekata u Dalju, Daruvaru, Šibeniku i drugim gradovima. U samom centru Zagreba ima četiri stambeno-poslovne zgrade sa oko 40 stanova. Takođe, čuvena knjižara "Prosveta", koja se nalazila kod spomenika Banu Jelačiću, u vlasništvu je SPC, kao i zgrada nekada najpopularnijeg zagrebačkog bioskopa "Kino Zagreb".

Ivana Žigić/ Foto/Source:Nikola Anđić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja