06:15

IZBORI U RUSIJI: Uticaj na Srbiju, i tajanstveni naslednik Vladimira Putina

KURIR TELEVIZIJA

IZBORI U RUSIJI: Uticaj na Srbiju, i tajanstveni naslednik Vladimira Putina

Politika -

Završeni su izbori za rusku dumu. Glasalo se tri dana, pobedu je odnela vladajuća stranka Jedinstvena Rusija. O izborima u Rusiji govorili su gosti Redakcije: Zoran Milosavljević, iz Instituta za političke studije i Stefan Bošković iz Centra za spoljnu politiku.

"Neubičajeno, izbori su trajali tri dana, umesto jednog. To je zbog mera protiv kovida 19. Kako se navodilo, razlog su i navodne krađe. Imamo i pominjanje određenih sistema glasanja, digla se bura oko onlajn glasanja. Ovi rezultati su očekivani, dobila je jedinstvena Rusija. ", naveo je Milosavljević.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir Televizija

"Rekao bih da će biti daljih geopolotičkih susretanja. S obrirom na naume geopolotičkih aktera. Pojavila se informacija da su se SAD umešale u ove izbore. Svakako da ćemo igrati ulogu koju smo istorijski posedovali, a to je da će ovaj region biti u službi širih geopolitičkih zamisli Ruske Federacije, ali i drugih aktera poput SAD, Ujedinjenog Kraljevstava, i NR Kine.", objasnio je Bošković.

POSMATRAČI, PORUKA, I ŠIRA SLIKA

"I posmatrači su proglašeni stranim agentima. Imamo i konstatacije da je potpisan ugovor o vlasti predsednika Vladimira Putina do 2026 godine. Malo mi je nerazumljivo da bude samo pet posmatrača. Međutim, sve se to prati.", naveo je Milosavljević.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir Televizija

O Putinovom nasledniku, Bošković kaže da tek treba da se vidi.

"Mi smo svedoci krupnim promenama za godinu dana, a tek šta će se desiti...Možda se možemo usmeriti na ključnih pet nosioca Ujedinjene Rusije, počevši od ministra spoljnih poslova Rusije, ministra odbrane, ali do 2036 godine videćemo šta će se dešavati.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track