Najnovije vesti

PETAR PETKOVIĆ: Iza Kurtijevog sanjarenja se krije fašistička ideja o tzv. velikoj Albaniji
Foto: Printscreen RTS

infantilna potreba za prekrajanjem granica

PETAR PETKOVIĆ: Iza Kurtijevog sanjarenja se krije fašistička ideja o tzv. velikoj Albaniji

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je Aljbin Кurti još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj i da se iza njegovih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu "ne krije ništa drugo do fašistička ideja takozvane velike Albanije".

Smatra da otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom, koja predstavlja njegovo čisto ponižavanje Brisela kada ironično govori da bi mogao da čini ustupak i sa sedmog mesta stavi dijalog na četvrto mesto po prioritetu.

"Kurti je svojim najnovijim pozivom na stvaranje takozvane Velike Albanije potvrdio i da albanski nacionalni pokret na Kosovu i Metohiji nikada nije imao veze sa ljudskim pravima i položajem albanske manjine unutar Srbije, već da je njegova suština ogoljeni separatizam”, naveo je Petković u saopštenju za medije.

Petković navodi da je besmisleno i Kurtijevo pozivanje na potrebu snažnije povezanosti sa Albanijom, jer, da on to zaista želi, podržao bi, a ne odbacivao, inicijativu "Otvoreni Balkan", koja za cilj ima, kaže, povezivanje država i naroda u regionu, ali snaženjem poverenja, legalnim i miroljubivim sredstvima.

"Iza Kurtijevih sanjarenja o jednoj i jedinstvenoj albanskoj državi na Balkanu ne krije se ništa drugo do fašistička ideja takozvane Velike Albanije, koja u samoj svojoj srži sadrži koncept nacionalne supremacije Albanaca i konfrontacije sa svim susednim narodima”, naglašava direktor Kancelarije za KiM.

Kaže da bi Kurtijeva "infantilna potreba za prekrajanjem granica na Balkanu bila smešna da nije praćena i njegovom opasnom patološkom potrebom da preti nasiljem i da se igra vojskovođe".

"Još jednom upozoravamo međunarodnu zajednicu da, dok još nije kasno, stane na put ekstremizmu Aljbina Kurtija i za početak izvrši najodlučniji pritisak da se njegove falange povuku sa severa Кosova i Metohije", zaključio je Petković.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track