STABILNOST: Kako će ishod izbora u Nemačkoj uticati na Srbiju (KURIR TV)
Foto: Zorana Jevtić

možemo očekivati nastavak ekonomskog partnerstva preko investicija

STABILNOST: Kako će ishod izbora u Nemačkoj uticati na Srbiju (KURIR TV)

Politika -

Koje god stranke da formiraju vladu, spoljna politika prema našoj zemlji se neće menjati. Ona je trasirana i kada je reč o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, Kosovu, smatraju analitičari

Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se danas, 26. septembra, a prema oceni spoljnopolitičkih analitičara, ko god da formira novu vladu, neće doći do promene kursa Nemačke prema Srbiji.

Spoljna politika Nemačke, kada je reč o našem regionu, trasirana je - očekivanja u vezi sa Kosovom ostaju, a možemo očekivati i nastavak ekonomskog partnerstva preko investicija, navode sagovornici Kurira.

Procene

Jedina razlika, dodaju, može biti ukoliko u vladi budu levičari ili zeleni, koji bi možda više insistirali na temi ljudskih prava ili ekologije.

Prema jednoj od poslednjih anketa, očekuje se da dve glavne partije, koje decenijama oblikuju politiku u zemlji - Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i koalicija Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), osvoje po 25 i 21,5 odsto glasova. Zeleni bi mogli da osvoje 15, kao i Stranka slobodnih demokrata (FDP), kojoj se predviđa 11 procenata. Očekuje se i da će desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) osvojiti 11 odsto, a Levica 6,5 odsto. Ono što je sigurno, Nemačku posle 16 godina više neće voditi Angela Merkel. Glavni kandidati za njenog naslednika su, prema analizama, Olaf Šolc (SDP), Analena Berbok (Zeleni) i Armin Lašet (CDU).

Međutim, uz sve potencijalne promene i odlazak Merkelove, promena u odnosu na Srbiju neće biti, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

- U principu, ne treba očekivati nekakvu stratešku promenu nemačke politike ni u vezi sa odnosom sa Srbijom, bilateralni odnosi će biti ostavština Mereklove, ni što se tiče Kosova. Ko god da dođe na vlast, treba očekivati kontinuitet politike prema Srbiji. Ako pak u vladajućoj koaliciji budu liberali i zeleni, e tu onda može doći do pritisaka da se veća pažnja posveti temi ljudskih prava - navodi Milivojević.

Ocenjujući kakvu sudbinu Nemačka može da očekuje posle ere Merkelove, on navodi da će svakako biti manje uticajna nego što je bila, ali i dalje visoko na lestvici kada se uzme u obzir njihova ekonomska snaga.

- Nemačka će, u koaliciji s Francuskom, morati da vodi računa o EU, u kom pravcu će ići ta zajednica, i to će biti najvažniji zadatak za Nemačku u narednom periodu - dodaje Milivojević.

01:31

EKSLUZIVNO, KURIR TELEVIZIJA U BERLINU: Nemačka bira naslednika Angele Merkel

Vladislav Jovanović

Promene samo u tempu

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, smatra da u nemačkoj politici postoji konstanta prema Srbiji.

- Nemačka teži ka tome da oslabi uticaj Srbije na Balkanu i da odvoji Kosovo. Ona ovde ima i jak ekonomski uticaj, s jedne strane usidrena je ovde, s druge, investicijama nastoji da nas odobrovolji, da izvrši pritisak kako se ne bismo opirali kad je reč o Kosovu. Neće biti promena, možda samo u tempu - ističe on.

Kada je reč o odlasku Merekelove, Jovanović ponavlja da nema nezamenljivih, te da je Nemačka kao stalno pokretni ekonomski valjak, stalno se razvija, nezavisno ko je na njenom čelu.

Vladislav Jovanović
foto: BETA

Jasna poruka

I novinar i politički komentaror Milovan Jovanović navodi da se politika naslednika Merkelove neće značajnije menjati prema zapadnom Balkanu.

- Poseta Angele Merkel Beogradu bila je jedna u nizu oproštajnih. Taj gest da dođe samo u Beograd i razgovora sa srpskim predsednikom Vučićem, a da sa premijerima ostalih zemalja regiona razgovora grupno, u Tirani, jasna je poruka da Nemačka ima interes za ovaj prostor. To je takođe i signal njenom nasledniku u kojoj meri treba da poklanja pažnju balkanskim pitanjima jer je Srbija zauzimala važno mesto u balkanskoj agendi kancelarke Merkel. Posle izbora i formiranja nove vlade Nemačka neće značajnije menjati politiku prema zapadnom Balkanu, bez obzira na to ko bude novi kancelar - ističe Jovanović i dodaje:

- Kada je reč o ovom regionu, Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam za približavanje EU. Nemačka ima snažan interes za ovaj prostor.

Milovan Jovanović, Stav
foto: Kurir

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track