SELAKOVIĆ SA MORATINOSOM: Ministar se u Njujorku sastao sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija UN
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Srbija članica od 2007.

SELAKOVIĆ SA MORATINOSOM: Ministar se u Njujorku sastao sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija UN

Politika -

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa visokim predstavnikom Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija (UNAOC) Migelom Anhelom Moratinosom o situaciji na Zapadnom Balkanu i evropskom putu Srbije.

Selaković i Moratinos, bivši ministar spoljnih poslova Španije, razgovarali su i o aktivnostima inicijative UNAOC, čiji je Srbija član od 2007. godine. Inicijativa ima 156 članica, među kojima su države i međunarodne organizacije.

Selaković je informisao Moratinosa o situaciji na Zapadnom Balkanu i inicijativi Otvoreni Balkan, "usmerenoj na ekonomski razvoj celog regiona", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija postigla ekonomske uspehe u proteklih sedam godina, koji su joj omogućili da više pomogne prijateljima u regionu, Africi i na Bliskom Istoku, doniranjem 1,5 miliona doza vakcina protiv virusa korona, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmenili informacije o evropskom putu Srbije, a Selaković je naveo da je članstvo u EU glavni strateški spoljnopolitički cilj Beograda.

On je Moratinosu zahvalio na ličnom doprinosu učvršćivanju odnosa Srbije i Španije i, kako se navodi, "činjenici da je bio i ostao jedan od najdoslednijih zagovornika prijema Srbije u punopravno članstvo EU".

Sagovornici su razmenili mišljenje o situaciji na Kosovu i naglasili važnost dijaloga i očuvanja mira i stabilnosti u regionu, piše u saopštenju.

Selaković, koji u Njujorku boravi na zasedanju Generalne skupštine UN, kazao je da je Moratinos dao "veliki doprinos" kreiranju stava Španije da ne priznaje nezavisnost Kosova i pozvao ga da poseti Beograd.

Moratinos je počasni građanin Beograda od 2009. godine, zbog zasluga za afirmaciju grada, doprinosa razvoju saradnje i unapredjenja odnosa Srbije i Španije, navodi se u saopštenju i dodaje da je diplomatsku karijeru započeo upravo u Beogradu, u Ambasadi Španije, gde je radio od 1979. do 1984. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track