Kfor uklonio barikadu u Zupču

Kfor uklonio barikadu u Zupču

Politika -
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije optužila je Kfor da je bez najave i obaveštenja blokirao put preko Rajetića i time još jednom izašao iz svog mandata

KOSOVSKA MITROVICA - Pripadnici italijanskog Kfora uklonili su danas barikadu koju su u selu Zupče držali Srbi, tvrdeći da tako onemogućavaju kosovskim carinicima i pripadnicima specijalnih jedinica kosovske policije prolaz ka administrativnom prelazu Brnjak.

Meštanin Zupča Saša Kasalović koji je sa dvadestak komšija bio u mestu gde je bila barikada, rekao je za agenciju Beta da su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija provocirali građane i "na prevaru namamili i uhapsili dvojicu muškaraca".

Prema njegovim rečima, vojnici su meštane na lošem srpskom jeziku zvali da se potuku sa njima. "Razumeli smo da im je cilj da nas isprovociraju i izazovu sukobe, a onda za to optuže nas", rekao je Kasalović i dodao da Srbi neće nasedati na provokacije. Sve puteve koji vode ka Zupču i Zubinom Potoku sada su blokirali vojnici.

Podsetimo, jutros u snage Kfora blokirale put preko Rajetića i time prekinule transport hrane i drugih potrepština prema Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kažu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije optužila je Kfor da je bez najave i obaveštenja blokirao put preko Rajetića i time još jednom izašao iz svog mandata."Sprečavajući sav teretni transport, bez obzira na težinu kamiona, Kfor je učinio nemogućim transport hrane i svih drugih potrepština stanovništvu Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana", navodi se u saopštenju.Dodaje se da Kfor "ozbiljno dovodi u rizik zdravlje ljudi i ispravnost robe" zadržavajući kamione sa hranom i lekovima na visokim temperaturama."Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije pozvala je Kfor da se vrati u okvire svog mandata i da učini sve što je u njegovoj moći da na prvom mestu osigura bezbednost za stanovnike Kosova i Metohije, što jeste njegova prvenstvena uloga", navodi se u saopštenju.

Kfor želi incidente na severu KosovaNačelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da su današnjim uklanjanjem barikade u selu Zupče "međunarodna zajednica, Kfor i Euleks pokazali da u ovom trenutku žele incidente na severu Kosova i Metohije". Nedeljković je kazao da o tome svedoči ponašanje vojnika Kfora na terenu.

"Kfor je ne samo izašao iz svog mandata, oni ne žele da osiguraju mir i bezbednost za sve građane, već provokacijama žele da izazovu Srbe da na to reaguju", rekao je Nedeljković i dodao da prema informacijama sa terena vojnici italijanskog Kfora govore Srbima da su izgubili rat i da su oni zauzeli njihovu barikadu. Prema njegovim rečima, italijanski vojnici čak provociraju Srbe i pozivaju ih da postave novu barikadu ili se potuku sa njima. "To nije primereno za Kfor koji treba da bude ozbiljna mirovna, a ne okupaciona misija. Očekujem da komanda Kfora posle događaja u Zupču jasno reaguje i izvrši internu kontrolu kako se to njihovi vojnici ponašđaju", rekao je Nedeljković.

Načelnik Okruga je podsetio na događaje u selu Rudare kada je uklanjana barikada kod Dudinog krša i kada su, kako je rekao, nemački vojnici tukli i pucali na Srbe. Nedeljković je pozvao Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije, a od predstavnika međunarodne zajednice i zvaničnog Beograda zatražio da se "izvrši sveobuhvatna istraga šta se sve danas desilo u Zupču".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track