01:59

DA LI VAŠINGTON MOŽE DA REŠI KRIZU NA KOSOVU? Zoran Milosavljević u Redakciji jutarnjeg programa Kurir televizije

iz Instituta za političke studije

MILOSAVLJEVIĆ O SITUACIJI NA KIM: Brisel je trebalo da reaguje od početka, Srbija pokazala da je faktor stabilnosti VIDEO

Politika -

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije kaže da smo, kada je reč o trenutnoj situaciji na KiM, imali dugu ćutnju i da je prištinskim predstavnicima dozvoljeno da se ponašaju kako se ponašaju.

Redakcija, Jutarnji Program
foto: Kurir Televizija

- Da je Brisel na vreme reagovao, do ovoga ne bi došlo. Trebalo je da reaguje od samog početka na sve što se trenutno dešava na KiM. Srbija je pokazala da je faktor stabilnosti. Sada je i Stejt dipartment najavio je da će se Amerika angažovati na smanjenju tenzija na Kosovu i Metohiji. Malo je potrebno da sve eskalira - rekao je Milosavljević u jutarnjem programu za Kurir televiziju.

Kaže da je Krtijeva reakcija proglašena ishitrenom i da je dobio packe i od EU i od Stejt dipartmenta.

Redakcija, Jutarnji Program
foto: Kurir Televizija

- To što je uradio, sada nema nazad, i dobija sada i unutrašnje packe. Mislio je da ima slobodu kao u prošlosti, ali je prešao granicu koja se može tolerisati a misleći da može da dobije neki poen za predstojeće lokalne izbore - kaže Milosavljević.

Kada je reč o daljim koracima koje Amerika može da preduzme kako bi se rešila kriza na KiM, Milosavljević kaže da kada politika sila pravac usmeri ne može lako da se menja.

- Znači ne može za vreme Ričarda Grenela da bude jedno, a sada da se menja. U prošlosti je bilo moguće, ali u ovoj situaciji i rasporedu snaga na terenu, proces još traje i sve je manje mogućnosti za manevar da se oni oglašaju. Nadamo se da će to biti mnogo stabilnije u ovoj situaciji i sa druge strane kad vidimo da imaju mnogo veći nadzor drugih sila, na primer Rusije i malo manje Kine, konstantno dobijaju neku vrstu kritika na moguće korake. EU nije baš jasna po tom pitanju, ako prihvati pokazaće slabost da nije mogla da reši - ističe Milosavljević

Kaže da je KFOR ponudio da preuzme situaciju nad kosovskim policijskim snagama i sada imamo tajnu i javnu politiku.

- Nisu dozvolili da se to na taj način uradi, jer sloboda kretanja ne bi bila u ponoj snazi jer je nema. Vidimo da se dosta toga dešava ispod miljea, a u javnosti imamo da se deseti dan odigrava, imamo napetu situaciju, nešto se kuva - kaže stručnjak i dodaje da Rusija unazad par dana ima jake i precizne predloge.

Redakcija, Jutarnji Program
foto: Kurir Televizija

- Jedino KFOR može da obezbedi mir i bezbednost građana na Kosovu i Metohiji, oni su čekali naredbu. Vidimo da se pokušava opet da se pozicija Aljbina Kurtija zaštiti ili opravda. To je opet jedna vrsta diplomatskog manevra, jer na celokupnoj teritoriji KiM KFOR ima pravo da drži nadzor i mir, šta je sad razlika - upitao je Milosavljević.

Redakcija, Jutarnji Program
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.

- Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju nephodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situcija pretvori u otvoreni sukob - istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track