ŠPIJUNSKI RAT U BEOGRADU Agent CIA povučen iz Srbije zbog havanskog sindroma, a evo koga Amerikanci sumnjiče za MISTERIOZNU BOLEST
Foto: Profimedia

triler

ŠPIJUNSKI RAT U BEOGRADU Agent CIA povučen iz Srbije zbog havanskog sindroma, a evo koga Amerikanci sumnjiče za MISTERIOZNU BOLEST

Politika -

Ceo slučaj evakuacije obaveštajca iz srpske prestonice je maglovit, kažu stručnjaci, ali i podsećaju da su Amerikanci upirali prst u Rusiju da stoji iza ovih tajnih metoda neutralisanja protivnika

Vest da je obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog takozvanog havanskog sindroma, poremećaja u organizmu usled neuroloških napada, produbila je kontroverze o upotrebi tajnih i opasnih metoda u neutralisanju neprijatelja. Vol strit džornal je objavio da je ovaj slučaj na Balkanu samo jedan u nizu jer se oko 200 američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo od havanskog sindroma, misteriozne bolesti otkrivene 2016. među osobljem američke ambasade na Kubi, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Džo Bajden, Vladimnir Putin
foto: Shutterstock/Stratos Brilakis, Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Eliminacija obaveštajaca iz daljine, bez upotrebe konvencionalnog oružja, datira još iz vremena Hladnog rata i danas se može samo naslutiti koliko su te, i dalje tajne metode unapređene, upozoravaju sagovornici Kurira.

Bez tragova

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović objašnjava za Kurir da sredstva koja izazivaju neurološke poremećaje ne ostavljaju tragove, a imaju dvostruki efekat.

Usijanje dana, Marko Nicović
foto: Kurir

- S jedne strane, onaj koji je bio pod dejstvom tog agensa postaje neupotrebljiv za svoju službu, a s druge strane, psihički se deluje i na onog koji treba da ga zameni, jer je on u strahu, bavi se više sobom nego onim za šta je angažovan. Tako nešto je viđano i za vreme SSSR, kada su u američkim ambasadama u Istočnoj Nemačkoj, Čehoslovačkoj i drugim državama zabeleženi neurološki poremećaji kod osoblja. Nikad nije otkriveno šta je iza toga, ali se sumnjalo da su Rusi delovali nekakvim elektromagnetnim talasima. Ambasade su onda opasivane specijalnim zidovima, ali je ostala sumnja da je ta metoda postala toliko sofisticirana da je moglo da se deluje i iz vazduha - napominje naš sagovornik.

Misterija otrovnih gasova

Govoreći o upotrebi nauke u ove svrhe, Nicović podseća na dva skorašnja slučaja - trovanje Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog špijuna koji je postao britanski državljanin, i teroristički napad u moskovskom pozorištu Dubrovka. - To trovanje polonijumom pokazuje u kom pravcu idu sva ta naučna istraživanja i u koju svrhu se koriste. Posebnu frku kod Amerikanaca izazvao je slučaj Dubrovka, jer su ruske snage ubacile nervni gas koji je za 0,3 sekunde paralisao svako biomehaničko kretanje u pozorištu. Dakle, teroristi nisu stigli da aktiviraju eksplozivne naprave na sebi i nikad nije otkriveno koji otrov je korišćen - kaže on.

Predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović smatra da je ceo slučaj evakuacije obaveštajca CIA iz Srbije maglovit, ali i podseća da su Amerikanci sumnjičili Ruse da stoje iza havanskog sindroma.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

- Pentagon je, čim se pojavio prvi slučaj 2016, navodno krivio Moskvu. Nakon Trampa, i Bajdenova administracija je ostala na tom stanovištu. Situacija je dosta nejasna, a Vašington ima glavnog osumnjičenog - kaže on.

Stejt department

Intenzivno istražujemo abnormalne incidente

Povodom novih slučajeva havanskog sindroma, zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter rekla je da Stejt department, u bliskoj koordinaciji sa partnerima u vladi SAD, intenzivno istražuje navode o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni i da to shvata "izuzetno ozbiljno".

Stejt department
foto: Profimedia

- Činili smo sve što je moguće da obezbedimo da zaposleni koji su prijavili bilo koji od ovih incidenata dobiju trenutnu i odgovarajuću pažnju i brigu - izjavila je Porterva i napomenula da su ovi incidenti prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Tajanstveno oružje

Udar usmerenom radio-frekvencijom

Poslednji put Amerika je bila uzdrmana zbog havanskog sindroma sredinom jula, kada je više od 20 zvaničnika SAD u Beču prijavilo simptome. U izveštaju vlade SAD objavljenom prošle godine navodi se da je usmerena radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne poremećaje u organizmu, poput glavobolje, vrtoglavice i nelagodnosti, koje inače nastaju pri potresu mozga. Neki sve to opisuju kao kognitivnu maglu. Za lečenje su potrebni meseci, a neke od žrtava prijavile su da su čule glasan zvuk pred pojavu simptoma.

Džejms Đordano, biotehnolog sa Koledža Ratne mornarice SAD, rekao je za Gardijan da su američki neprijatelji razvili oružje koje može da izazove sve ove simptome.

- Ovo oružje koristi frekvencije mikrotalasa da poremeti moždane funkcije, a da ne izazove vidljiva oštećenja. To je važno i zastrašujuće. Reč je o razvijenom i sofisticiranom oružju, za koje se verovalo da nije napravljeno - upozorio je on tada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja