PORTPAROLKA NATO ZA KURIR: Pozdravljamo dogovor Beograda i Prištine, KFOR će brinuti o efikasnoj primeni dogovorenog
Foto: Printscreen Yt

PORTPAROLKA NATO ZA KURIR: Pozdravljamo dogovor Beograda i Prištine, KFOR će brinuti o efikasnoj primeni dogovorenog

Politika -

Portparolka NATO Oana Lungesku pozdravila je današnji sporazum Beograda i Prištine o rešavanju krize na severu Kosova.

- Pozdravljamo sporazum o deeskalaciji i napretku na severu Kosova postignut danas između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU. Misija KFOR predvođena NATO igraće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kojom se KFOR-u nalaže da pruža bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu – navela je ona u izjavi dostavljenoj Kuriru i dodala:

- Proteklih dana, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu i pozdravljamo što ćemo sutra primiti specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u Sedištu NATO, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom.

Lungesku je zaključila da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU, kao i druge napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu – navela je ona.

Kurir.rs/B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja