SRAMNO: Đilas tvrdi da je u Srebrenici bio genocid!
Foto: Beta Miloš Miškov

LIDER SSP

SRAMNO: Đilas tvrdi da je u Srebrenici bio genocid!

Politika -

Lider SSP u intervjuu za crnogorske Vijesti izneo krajnje kontroverzan stav o dešavanjima iz 1995. Njegovu izjavu osudio veliki deo javnosti

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Ðilas poručio je da su Srbi u Srebrenici 1995. počinili genocid! Takav njegov stav izazvao je oštru osudu dela srpske javnosti.

Ðilas je, naime, u intervjuu za crnogorske Vijesti, upitan da li su Srbi počinili genocid u Srebrenici, rekao da poštuje odluku Međunarodnog suda pravde.

- Nisam pravnik, ali Međunarodni sud pravde je doneo presudu o tome i mi više nema potrebe o tome da pričamo - rekao je Ðilas.

Šteta za sve

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da Ðilas ima pravo na svoj stav, što nažalost znači da ima pravo i na netačan i politički pogrešan stav.

- Takođe, taj stav nije samo pravno i faktički netačan, on je i višestruko politički i istorijski netačan. Stavom o Srebrenici Ðilas se neće približiti ni Zapadu, a još manje će se približiti Bošnjacima. Afirmativnim stavom o genocidu o Srebrenici je naškodio sebi u biračkom telu, jer većina Srba se protivi stavu o genocidu. Da sumiram, pogrešno je iskoristio svoju slobodu misli i govora u stranoj zemlji i naneo višestruku štetu i sebi i drugima - kaže Dejan Vuk Stanković.

Ivica Dačić
foto: Zorana Jevtić

I predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručuje da Ðilas nanosi štetu Srbiji.

- Izneo je krajnje netačan stav, štetan pritom po sopstvenu državu i narod, i to u drugoj državi koja već dugo koristi svaku priliku za napad na Srbiju. No, od Ðilasa i ne može nešto drugo da se očekuje - kazao je Dačić za Kurir.

Predsednik IO SNS Darko Glišić ocenio je Ðilasovu izjavu kao sramnu:

- Kad je mogao da ukrade onolike pare od naroda, onda nikoga ne treba da iznenadi što je taj isti narod proglasio genocidnim. Stupanjem u koaliciju sa crnogorskim predsednikom Milom Ðukanovićem, bilo je za očekivati da će dati ovako sramnu izjavu. Sledeće je napad na crkvu.

Preračunali su se

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov navodi za naš list da mu se čini, budući da je Ðilas ovo izgovorio u Crnoj Gori, „na televiziji koju je nedavno kupio njegov partner Šolak, da se ovde radi o tome da se lider SSP i formalno priključio orkestriranoj kampanji koja se vodi u regionu protiv Srbije i srpskog naroda“:

- Videli smo da se ta kampanja vodi od strane predsednika Crne Gore Ðukanovića, predsednika Hrvatske Milanovića, kao i od strane Bakira Izetbegovića i Aljbina Kurtija, a sada im se i formalno priključio i Ðilas. Ali malo su se preračunali, jer nije Srbija ni slaba ni nejaka da bi je uzdrmala ova trula koalicija. Naprotiv! Predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, ona će umeti da se sačuva i zaštiti svoj narod.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track