10:50

HRVATI NERVOZNO NAPADAJU SRBIJU JER GUBE GEOPOLITIČKU VAŽNOST: Slavonija im se već ispraznila, a Zagreb to maskira klevetama

kurir televizija

HRVATI NERVOZNO NAPADAJU SRBIJU JER GUBE GEOPOLITIČKU VAŽNOST: Slavonija im se već ispraznila, a Zagreb to maskira klevetama

Politika -

Hrvatska nedozrelu državnu politiku kompenzuje napadima na Srbe i zbog toga se na meti tamošnjih zvaničnika i medija stalno nalaze predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost smatra i da su takvi nacionalistički ispadi stalno prisutni, ali da su u poslednje vreme samo pojačani.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

- Tu postoji taj regionalni rivalizam. Ključno za mir na Balkanu jeste dobar odnos Srbije sa Hrvatskom i Albanijom. Zbog ulaska u EU mi moramo da održavamo dobre odnose - rekao je Obradović u jutarnjem programu Televizije Kurir.

Smatra da Hrvatska ipak neće moći da zaustaviti ulazak Srbije u EU.

- Hrvatska, nažalost, sedi za stolom za kojim se odlučuje ko će ući u EU. Međutim, ne smatram da će na kraju našeg puta biti odlučujuće šta će Slovenija i Hrvatska reći. Mi se baziramo na kulturno povezivanje u regionu - rekao je da Obradović.

Obradović smatra da predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer lažne države Kosova Aljbin Kurti svojim klevetama da je Srbija produžena ruka Rusije i da vodi istu politiku kao za vreme Slobodana Miloševića samo "šibicare" na javnoj političkoj sceni.

- Voleo bih da vidim sastanak gospodina Vučića i (predsednika Hrvatske Zorana) Milanovića. Narod u regionu odlazi na zapad. Slavonija je prazna jer ljudi odlaze u izgnanstvo - naglasio je Obradović i dodao da hrvatski državni vrh neprestano napada Srbiju jer ima "nedozrelu političku ideju" i gubi svoju geopolitičku važnost.

Redakcija, Jutarnji program
foto: Kurir Televizija

Obradović smatra i da povezivanje Srbije sa "ruskim svetom" može da našteti međunarodnom ugledu Srbije.

- Implementacija ruskog sveta može biti veoma štetna po nas jer su tu misli i na ruske paravojne formacije. Evropski put Srbije mora strogo da se ogradi od toga - kaže Obradović.

Stručnjak se osvrnuo i na nezapamćen pad Fejsbuka pre dva dana.

- Nama je jasno sada kolika je opasnost kada padne Fejsbuk. Njene posledice se osećaju na globalnom nivou i tek će se pokazati - kaže Obradović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja