HRVATI U SVEMU VIDE ZAVERU SRBIJE: Hrvatska traži svađu, prete protestnom notom zbog jednog reda iz udžbenika!
Foto: EPA/Virginia Mayo

jezičke nedoumice

HRVATI U SVEMU VIDE ZAVERU SRBIJE: Hrvatska traži svađu, prete protestnom notom zbog jednog reda iz udžbenika!

Politika -

Revolt je izazvalo to što se u gramatici grupe autora "S reči na dela" za osmi razred u jednoj lekciji o jezičkoj podeli navodno negira postojanje hrvatskog jezika

Hrvatska je na nivo diplomatskog skandala podigla redak iz jednog udžbenika u Srbiji, u kojem se navodno negira postojanje hrvatskog jezika.

Tako je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman pretio protestnom notom i optužio Srbiju da se "sramotno ponaša", falsifikuje istoriju i ne poštuje hrvatsku zajednicu.

Revolt najviših državnih institucija u Hrvatskoj, jer se u sve umešao i premijer Andrej Plenković, izazvalo je to što se, kako pišu hrvatski mediji, u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za osmake navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

Odgovarajući na pitanja novinara HRT na Brdu kod Kranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio da je o tome razgovarao i s Plenkovićem i naglasio da nije reč ni o kakvoj uvredi za Hrvate.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Doneo mi je Plenković osnovne jezičke grupe u Evropi - slovenski jezici, da ne mislite da je neko vređao Hrvate ili hrvatski jezik. Reč je o tome kakva je podela, u skladu s nekim telom SANU, izvršena na južnoslovenske, zapadnoslovenske i istočnoslovenske i u tome nije bilo hrvatskog jezika. Dakle, nije bilo nikakve uvrede... Mi bismo mnogo želeli kad bi Srbi u Hrvatskoj imali prava kao Hrvati u Srbiji, iako neretko čujem od hrvatskih vlasti da bi oni želeli da bude obrnuto. Naravno da ću pogledati i da ću videti o čemu se radi i, ako smo napravili bilo kakvu grešku, nema nikakve sumnje da ćemo to da ispravimo, jer bi to bio fer odnos i prema Hrvatima, građanima Srbije, ali i prema našem susedu - objasnio je Vučić i dodao:

- Kao što sam siguran da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku, poznatom po izjavi da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti. Verujem da bi veliki pomak mogao da bude u pronalaženju nestalih osoba. Veoma je važno da to počnemo da rešavamo i jedni i drugi.

Ministarstvo prosvete

Ništa sporno, naš sistem obrazovanja pohvaljen u EU

Ministarstvo prosvete obrazlaže da se za precizna uputstva o grupisanju i podeli južnoslovenskih jezika obratilo Odboru za standardizaciju srpskog jezika SANU.

Branko Ružić
foto: Printscreen/RTS

- Stav Odbora je da su južnoslovenski jezici bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik i da uz srpski jezik u napomeni treba dodati da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski jezik. Zavod je ovo mišljenje prosledio izdavačima - navode iz ministarstva.

Kako napominju, više od 1.200 naslova udžbenika izdaje se na manjinskim jezicima.

- Ovakav sistem za obrazovanje nacionalnih manjina je pohvaljen u EU i u svim relevantnim međunarodnim institucijama i predstavlja primer dobre prakse u svetu. Takođe, ovakav sistem obrazovanja na jezicima manjina nije obezbedila nijedna zemlja u okruženju - naglašavaju u ministarstvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track