ANALIZA: Bojkot opozicija izlazi na izbore, samo još ne zna s kim i kako
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

niko neće bojkotovati

ANALIZA: Bojkot opozicija izlazi na izbore, samo još ne zna s kim i kako

Politika -

Doskorašnji tvrdi zagovornici bojkota - SSP, DS, PSG, ZZS, NDBGD - najverovatnije zajedno idu na birališta. Pregovaraju i Tadić i Demokrate Srbije... DSS i Dveri su već u kampanji

Kako se bliže predstojeći izbori, tako se sve veći broj opozicionih stranaka odlučuje da na njih izađe, a prema oceni analitičara - apsolutno nijedna stranka neće bojkotovati izlazak na birališta, pa čak ni one koje su najglasniji zagovornici bojkota.

Naime, predsednički, vanredni parlamentarni i beogradski izbori trebalo bi da se održe aprila 2022, a za sada je već nekoliko opozicionih stranaka najavilo učešće na njima.

Glasanje, Izbori, Opozicija, Dragan Djilas, Zoran Lutovac, Boris Tadić, Miloš Jovanović, Pavle Grbović, Boško Obradović
foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

Među njima su to prvi učinili Dveri i DSS. Prema rečima predsednika DSS Miloša Jovanovića, ta stranka je već u svojevrsnoj kampanji i koalicija NADA, u kojoj su sa POKS, definitivno ide na izbore, i to s njim kao predsedničkim kandidatom.

- Mi smo se već organizovali i krenuli sa aktivnostima. Što se nas tiče, to je to, nema nikakvih novih dogovora niti promena - jasan je Jovanović.

Milos Jovanovic
foto: Marina Lopičić

S druge strane, Dveri su otvorene za eventualnu saradnju s drugim strankama. No, ostatak opozicije nije se još izjasnio hoće li na izbore, niti u kom sastavu. Iako odgovor na to pitanje nisu želeli za Kurir da daju Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Zoran Živković iz Nove stranke, Boris Tadić iz SDS, kao ni Pavle Grbović iz PSG, uveliko se šuška o potencijalnim mogućnostima. Tako je aktuelna priča o mogućoj saradnji SDS i Demokrata Srbije, koje čine nekadašnji članovi DS koji su otišli iz te stranke nezadovoljni politikom lidera Zorana Lutovca. U tom slučaju, Tadić bi najverovatnije bio predsednički kandidat.

Drugu moguću koaliciju, o kojoj su pojedini već i javno govorili, čine Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd sa DS, SSP Dragana Đilasa i PSG. Kako je sam Zelenović otkrio, razgovori o saradnji se uveliko vode, ali je trenutno došlo do malog prekida zbog nemogućnosti dogovora u koliko kolona na koje izbore treba izaći.

Da će na izbore izaći svi, ili barem skoro svi, i to najverovatnije na svim nivoima, za Kurir ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Usijanje dana, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

- Neće biti jedinstvenog fronta za bojkot ni među bojkot opozicijom. Najverovatnije će biti više predsedničkih kandidata, a malo je izvesna jedinstvena lista takozvane autentične opozicije - smatra Stanković.

Bojkot, kaže, definitivno nije opcija posle stava evroparlamentaraca o nužnosti korekcije izbornih uslova i nužnosti izlaska na izbore.

- Ko će nastupiti i kako, nije toliko bitno. Opozicija ima realne šanse da uđe u Skupštinu, ali male, skoro nikave šanse da ugrozi vlast SNS i pobedi Vučića na izborima. Prekasno je za euforične opozicione kampanje u stanju razjedinjenosti i svađe među opozicijom, a daleko smo od zajedničkog poznatog i politički prepoznatljivog kandidata - zaključuje on.

Predsednik Dveri za Kurir

Obradović: Bojkot je besmislen

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će taj pokret izaći na predstojeće izbore na svim nivoima, a u razgovoru za Kurir poručuje da su već počeli pripreme kao da će izaći samostalno.

Doneli ste odluku da idete na izbore, a da li je moguća predizborna koalicija s nekim?

- Nismo želeli više da gubimo vreme u praznim pričama jer je ostalo manje od šest meseci do izbora. Najbliži smo saradnji s nekim iz patriotskih krugova, ali nećemo više čekati nikoga i ništa. Imamo najbolji politički program jer da nije tako, zašto bi vladajući SNS stalno preuzimao naše političke ideje, poput ministarstva za porodicu, povratka redovnog služenja vojnog roka, zaštite ćirilice, intoniranja državne himne u školama...

Nikada nismo bili na vlasti, zalažemo se za porodicu, domaću privredu i poljoprivredu, kao i za zaštitu životne sredine. To je program koji podržava većina građana Srbije, bez obzira na to da li su za vlast ili opoziciju. Tu vidim šansu Dveri na sledećim izborima.

Boško Obradović
foto: Ana Paunković

Koliko kolona može da se očekuje? Ima li ikakve šanse da opozicija oformi jednu kolonu?

- Bez obzira na to da li će opozicija izaći u jednoj ili više kolona, treba da se međusobno ne napadamo i da sarađujemo u borbi protiv bilo kakvog oblika izborne krađe. Tako je crnogorska opozicija pobedila Mila Đukanovića prošle godine. Ukoliko ne bude dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije, odluka glavnog odbora Dveri od pre nekoliko dana je da ja budem kandidat Dveri na predsedničkim izborima.

Da li verujete da će Đilas i Jeremić ići na izbore?

- Potpuno sam uveren da će sve kolege iz bojkot opozicije ići na izbore, iako to još uvek nisu javno saopštili. Nema drugog rešenja: novi pasivni bojkot je besmislen, jer produžava vladajući režim još četiri godine bez borbe, tako da je jedino realno rešenje da se izađe na izbore i tamo suprotstavi vlastima. Mislim da građani to od nas i očekuju.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja